Medaliat cu aur! Un elev din Lugoj va reprezenta România la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni, de la Budapesta

Andrei Croitoru, elev la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, a obținut medalia de aur la Turnirul și  workshop-ul tinerilor fizicieni (International Young Physicists’ Tournament & Workshop), competiție care s-a desfășurat, la Sofia (Bulgaria), în perioada 8-12 mai și la care au participat 40 de elevi din Bulgaria, Grecia, România, Slovacia și Italia.

Competiția din Bulgaria a fost un test important pentru întrecerea mondială – Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni care anul acesta se va desfășura în perioada 10-16 iulie, la Budapesta (Ungaria).

La competiția de la Sofia, au fost medaliați cu aur toți cei șapte elevi români participanți: Daniel Paul Rotariu (Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” Timișoara), Mihai Costache (Craiova), Sergiu Rouă (Liceul Teoretic ”G. Moisil” Timișoara), Alexandru Scheușan (Liceul Teoretic ”G. Moisil” Timișoara), Andrei Croitoru (Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” Lugoj), Radu Zaharescu (Craiova), Patrick Badea (Craiova).

 În urma prestației din lupte, rezultatele interne pentru România au fost: Premiul I – Daniel-Paul Rotariu și Mihai Costache; Premiul II – Sergiu Rouă; Premiul III – Alexandru Scheușan, Andrei Croitoru (care a obținut locul al III-lea și la faza națională a competiției); Mențiune – Radu Zaharescu și Patrick Badea.

Lotul a beneficiat de îndrumarea fiz. dr. Sandu Golcea, Timișoara, secretar al W.F.Ph.C., prof. Victor Păunescu, București, Team Leader Juror pentru I.Y.Ph.T. Budapesta 2024, insp. dr. Gabriel Florian, Dolj, fost Team Leader Juror pentru I.Y.Ph.T. Singapore, prof. dr. Aurelia-Daniela Florian, Craiova.

Conducătorul lotului a fost Răzvan Agafiței, absolvent al Liceului Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara, în prezent student la Facultatea de Fizică din Măgurele, un ”veteran al luptelor International Young Physicist Tournament”.

La turnirul mondial din Ungaria, România va participa cu elevii care, potrivit rezultatelor interne, au obținut premiile I, II și III: Daniel-Paul Rotariu, Mihai Costache, Sergiu Rouă, Alexandru Scheușan și Andrei Croitoru.

Competiția International Young Physicists’ Tournament (IYPhT) este una atipică, bazată pe teme experimentale, plecând de la probleme științifice cu grad ridicat de complexitate. Se lucrează pe echipe, însă la Sofia, s-a luat decizia ca fiecare participant să fie evaluat individual, trecând, pe rând, prin cele trei roluri specifice ale concursului: Reporter (cel care expune soluția problemei), Opponent (prezintă posibile inadvertențe sau erori care ar putea să apară în procesul de înțelegere a problemei sau a soluției) și Reviewer (prezintă concluziile).

 

Lugoj Expres Medaliat cu aur! Un elev din Lugoj va reprezenta România la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni, de la Budapesta Turnirul tinerilor fizicieni tineri fizicieni Sofia Sergiu Rouă Radu Zaharescu Patrick Badea Mihai Costache medaliat cu aur Liceul Teoretic Grigore Moisil Timișoara Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” Lugoj întrecere mondială International Young Physicists’ Tournament elevi români elev de aur Daniel Paul Rotariu CRaiova Budapesta Andrei Croitoru Alexandru Scheușan

Un comentariu la „Medaliat cu aur! Un elev din Lugoj va reprezenta România la Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni, de la Budapesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.