Manifestări omagiale! Heinrich Lay – o viață dedicată istoriei Lugojului

Profesorul emerit Heinrich Lay (1928-2022), cetățean de onoare al municipiului Lugoj și autor al unor valoroase studii și articole de istorie locală, va fi omagiat la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj.

În cadrul conferinței „Heinrich Lay – o viață dedicată Lugojului”, care va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la ora 15, vor lua cuvântul și vor expune comunicări:

  • Franz Metz (muzicolog, München) – Cultura muzicală lugojeană (XVIII-XIX) oglindită în lucrările istorice ale prof. Heinrich Lay,
  • Cristian-Oliviu Gaidoș (muzeograf) – Heinrich Lay: repere istoriografice,
  • Constantin-Tufan Stan (muzicolog) – Heinrich Lay și toponimia lugojeană.

Heinrich Lay s-a născut la data de 5 iulie 1928 în comuna Sânandrei, judeţul Timiş. Între anii 1935 şi 1939 a urmat şcoala primară în comuna natală. Din 1939 a urmat liceul german „Banatia” din Timişoara. După terminarea clasei a V-a de liceu, în anul 1944, şcoala a fost desfiinţată.

În anul 1950 s-a înscris la Facultatea de Istorie a Universităţii „Victor Babes” din Cluj. După doi ani de zile, în mai 1952, a fost exmatriculat din cauza originii sale sociale „nesănătoase”. În septembrie 1954 s-a revenit asupra exmatriculării şi s-a înscris în anul III la aceeaşi facultate. După examenul de stat în iulie 1956, a fost repartizat ca profesor de istorie la Şcoala Medie nr. 4, cu limba de predare germană, din Lugoj.

Pe lângă munca la catedră a participat cu referate la diferite sesiuni ştiinţifice din Lugoj, Timişoara şi Caransebeş. A publicat lucrări de specialitate în reviste româneşti, germane şi maghiare şi a desfăşurat cu elevii claselor germane o activitate culturală multiplă. Pentru munca depusă în şcoală şi în afara şcolii a fost distins ca „profesor evidenţiat” în 13 iunie 1981. Din 1986 a plecat definitiv în Germania, dar a continuat cercetările legate de Banat și în special de comunitatea germană din Lugoj. A scris peste 50 de lucrări, studii, broşuri despre Lugoj şi Banat.

În anul 2003, ca recunoaștere a contribuției sale excepționale la valorificarea istoriei urbei lugojene, i s-a decernat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Lugoj.

Tot sâmbătă, se vor marca și 170 de ani de presă lugojeană, prin dezvelirea unei plăcuțe aniversare pe fațada casei din strada Someșului, nr. 3 (ora 18.00), imobil în care tipograful Carl Traunfellner a redactat primul ziar lugojean, săptămânalul Lugoser Anzeiger (4 iunie 1853).

Manifestările se vor încheia la Biserica Romano-Catolică din Lugoj, de la ora 19:00, cu celebrarea unei Sf. Liturghii (Missa Brevis de Konrad Wusching) pentru sufletul profesorului Heinrich Lay, urmată de un concert susținut de corul EXULTATE al Domului din Timișoara (dirijor Robert Bajkai – Fabian, la orgă dr. Franz Metz din München).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.