Manifestări dedicate Zilei Naționale a României, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a debutat, luni, 21 noiembrie 2022, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, cu simpozionul „Spațiul bănățean și Marea Unire”, realizat în parteneriat cu elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ Lugoj, coordonați de profesoara Ibolya Șipoș.

Activitatea a avut ca scop familiarizarea elevilor cu evenimentele politico-militare desfășurate în Lugoj, dar și în întregul Banat, în timpul Primului Război Mondial.

În cadrul simpozionului, Daciana Vuia, directorul Muzeului din Lugoj, a prezentat elevilor contextul tratatului de pace de la Versailles și situația dificilă a Banatului la sfârşitul primei conflagraţii mondiale, iar profesoara Ibolya Șipoș a punctat rolul personalităţilor lugojene participante la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

Seria manifestărilor culturale dedicate Zilei Naționale a României va continua la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj –  luni, 28 noiembrie 2022, începând cu orele 17.00, cu  vernisajul expoziției „Lugojul în documente medievale”, organizat de muzeograful Răzvan Pinca.

Vernisajul va fi urmat de două lansări de carte: „Articole și studii despre istoria Lugojului”, Editura Eurostampa, Timișoara, 2022, autor prof. Horațiu Suciu și volumului X al anuarului „Restituiri Bănățene” – revista Societății de Științe Istorice din România – Filiala Lugoj. Ambele volume vor fi prezentate de prof. dr. Dumitru Tomoni.

Manifestările se vor încheia cu un recital al Corul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, pregătit de prof. Flavius Șeroni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.