Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti își sărbătorește hramul

Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti, una dintre cele mai reprezentative așezăminte monahale din Arhiepiscopia Timișoarei, își sărbătorește joi, 20 iulie, hramul.

La sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul va participa și Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului, precum și mii de credincioși  din zona de est a judeţului Timiş.

Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată, începând cu ora 9:30, de un sobor de preoți avându-l în frunte pe mitropolitul Ioan al Banatului.

Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti a fost ctitorită de Miron Cristea, primul patriarh al României. În anul 1910, pe când era încă episcop, acesta a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea ţinutului de la poalele Padeşului, a hotărât zidirea unei mănăstiri pe locul numit „Balta caldă”.

Temelia bisericii s-a pus în anul 1912, prin dania familiei Glava din Româneşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931. Biserica mănăstirii a fost construită din piatră şi cărămidă în forma tradiţională a arhitecturii bizantine şi pictată abia după anul 1980, fiind unica din Banat cu picturi exterioare, urmând vechea tradiţie bucovineană, fapt care i-a atras şi supranumele de „Voroneţul Bănăţean”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.