Lugojul, sub nămeți, fără electricitate, apă și căldură

Cantitatea mare de zăpadă căzută, începând de vineri seara, a lăsat autoritățile din Lugoj fără reacție.

Stratul de zăpadă care s-a așternut a îngreunat circulația mașinilor și a pietonilor, drumurile fiind aproape blocate de nămeți. Primăria Lugoj a anunțat un program de deszăpezire doar între orele 6-10 și 16-20, astfel că intervenția celor patru utilaje ale societății Salprest (aflată în insolvență) a fos ca și inexistentă, în condițiile în care a nins fără oprire.

Cei care au avut de făcut drumuri prin oraș au circulat foarte greu nu doar pe străzile din cartiere, unde edilii nu au intervenit, ci și pe arterele principale, carosabilul de pe Podul de Fier fiind transformat într-un patinoar cu mormane de gheață, care a pus în pericol participanții la trafic.

În mormanele de zăpadă a rămas blocat chiar și un… utilaj de deszăpezire. Incidentul a avut loc sâmbătă seara, în fața Bisericii Adormirea Maicii Domnului, la doi pași de Primăria Lugoj.

Din cauza ninsorilor abundente, sâmbătă seara, aproape jumătate dintre locuitorii municipiului au rămas și fără energie electrică, precum și fără apă la robinete.

Situația s-a agravat duminică dimineața, când tot orașul a rămas fără energie electrică, fără apă și fără căldură, fapt care a condus la întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. La ședința care a avut loc, luni, la orele amiezii, la Primăria Lugoj, au participat, pe lângă reprezentanții municipiului Lugoj, prefectul județului Timiș –  Eva Georgeta Andreaș, președintele Consiliului Județean Timiș – Călin Dobra, precum și comandantul Poliției Județene, comandantul Jandarmeriei, comandantul ISU Banat, directorii generali ENEL Distribuție Banat cât și directorul general pentru Romania al societății ENEL.

Luni, la ora 8, în Banat erau nefuncţionale şapte linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L110 kV Bocşa-Câlnic, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş, L110Kv Iaz-Oţelu Roşu, L110 Lipova-CFR Vărădia. Totodată, erau nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Buziaş (preluată parţial pe alte linii de medie tensiune) Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune). În judeţul Timiş erau nealimentate 50 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 57 de localităţi.

După întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la Lugoj au fost aduse două generatoare de mare putere, unul dintre aceste generatoare fiind instalat chiar lângă parcul din spatele Primăriei, pentru alimentarea centrului de dializă și a consumatorilor din zonă.

Luni, la ora 14:31, Lugojul a fost realimentat cu energie electrică pe una din liniile de 110 KV, iar la ora 15:00, 85% din teritoriul Lugojului era alimentat cu energie electrică, urmând ca până la ora 19:00 orașul să fie racordat în totalitate.

„Ne cerem scuze lugojenilor în numele conducerii ENEL Romania pentru depistarea și remedierea cu mare greutate a avariilor situate la câțiva zeci de km de Lugoj. Informăm populația că în cel mai scurt timp vom reveni la o situație normală, atât în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică și alimentarea cu apă, dar și cu deszăpezirea în totalitate a drumurilor greu accesibile din câteva cartiere ale orașului”, a transmis,luni după-amiază, printr-un comunicat de presă, primarul Francisc Boldea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.