Lugojul – 685 de ani de atestare documentară. Expoziție vernisată, în Noaptea Muzeelor, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Lugoj va marca și în acest an „Noaptea Europeană a Muzeelor”, eveniment sărbătorit, anual, de peste 3.000 de muzee din Europa.

Astfel, sâmbătă, 18 mai, între orele 19 şi 24, muzeul din Lugoj îşi va deschide porţile tuturor celor care doresc să sărbătorească împreună cultura, vizitând expozițiile permanente și temporare ale  instituției, intrarea fiind liberă.

„Devenită tradiție pentru instituția noastră, manifestarea prilejuită de marea sărbătoare europeană a Nopții Muzeelor le propune, în acest an, lugojenilor să trăiască experiența vizitei la muzeu într-un mod special, evenimentul ocazionând o inedită colaborare a muzeului nostru cu Asociația AlternativEd Lugoj.  Acest proiect de parteneriat marchează “Săptămâna Națională a Voluntariatului”,  propunând sub titlul „Pe firul tradiției – Șezătoare la Muzeu”, o serie de ateliere interactive pentru  copii: pictură pe vase de ceramică; păpuși confecționate pe linguri de lemn;  brățarile prieteniei;  basme populare, snoave, legende”, a declarat Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Lugoj.

În cadrul evenimentului, la ora 20, va fi vernisată expoziţia temporară “Lugojul  – 685 de ani de atestare documentară”, dedicată oraşului de pe Timiș, pentru a aniversa  secolele scurse de la prima sa atestare documentară, din anul 1334.

„Muzeografii  vor oferi o veritabilă lecţie de istorie locală, în ideea  ilustrării vechimii seculare a oraşului nostru. Aproape pe tot parcursul Evului Mediu, Lugojul apare cu titulatura de oppidum (târg). Reprezentând un puternic bastion împotriva atacurilor otomane asupra Banatului, cetatea feudală a Lugojului, atestată documentar pe 22 august 1386, este o incontestabilă mărturie a unei istorii îndepărtate. Vitejia manifestată de locuitori în luptele cu turcii, dar și a fidelitatea față de Casa de Zapolya este apreciată în epocă, Lugojul primind în anul 1551, o diplomă și un blazon din partea reginei Isabella – replici ale acestora vor putea fi admirate de vizitatori în expoziția foto-documentară din Noaptea Muzeelor. Importanța localității este reliefată și prin reprezentarea  cartografică, Lugojul fiind întâlnit pe unele dintre cele mai vechi hărți ale zonei”, a precizat Daciana Vuia.

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) și este așteptat cu mare interes în fiecare an.

În România, Noaptea Muzeelor se află la cea de-a XV-a ediție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.