Lugojenii vor continua să plătească… taxa pe apa de ploaie
Autoritățile din Lugoj nu renunță la taxarea lugojenilor pentru apa meteorică (apa de ploaie).
După cum a anunțat primarul Claudiu Buciu, taxa pe apa meteorică se va regăsi în facturile lugojenilor și după ce serviciul de apă-canal va fi preluat de noua societate care va fi înființată pentru a prelua activitățile de la societatea Meridian 22.
„Taxa pentru apa meteorică este obligatorie. Discuțiile din mediul public sunt făcute fără a ține cont de ce spune legislația și nu se poate renunța la o taxă care e obligatorie. Vom încerca să fie aplicată cât mai corect, pentru că ea se aplică efectiv la suprafețele de pe care se colectează ape pluviale și se deversează în rețeaua de canalizare.
Cetățeanul plătește pentru transportul apei pluviale care se colectează de pe platformele pe care le dețin, adică acoperiș și curte pavată sau betonată. În acest sens, va trebui să reevaluăm suprafețele pe care cetățenii le dețin și sunt de acest tip, pentru că această taxă nu se aplică suprafețelor de grădină sau spații verzi din curtea omului. Se aplică doar pentru suprafețele de pe care se poate colecta apa pluvială în sistemul de canalizare.
Apa pluvială este colectată în sistemul de canalizare, este transportată într-o stație de epurare – facem abstracție că în cazul nostru nu merge – și acolo este epurată și deversată în emisar. Pentru componenta de transport și de epurare se plătește. Asta este rolul ei. Nu poate fi scoasă niciodată din calcului tarifului de canalizare. Doar că trebuie să o aplicăm corect la suprafețele care o generează și o să încercăm o procedură de identificare a acestor suprafețe și de a face corecții acolo unde e cazul, împreună cu colegii de la Taxe și Impozite și cu colegii de la noua societate de apă-canal.
Ce se poate face cu această taxă e să fie într-un tarif comun cu tariful de canalizare. Dar nu înseamnă că ea nu va exista ca valoare. Trebuie să înțeleagă toată lumea că ea nu poate fi desființată pentru că ea generează un cost de operare: transport și epurare.
Cine spune că se poate scoate sau că alții au scos-o sunt într-o eroare. Nu au eliminat-o! Au introdus-o în tariful de canalizare sau au găsit alte metode.
Ce încercăm noi să facem ca plata acestei taxe să fie cât mai ușoară e să încercăm să estimăm plățile anuale din ultimii 5 ani, în funcție de nivelul precipitațiilor, și să o împărțim în mod egal pe fiecare lună, încât oamenii să nu plătească doar în sezonul ploios mai mult. O împărțim în mod egal și vor plăti în fiecare lună o taxă mai mică”, a explicat primarul Claudiu Buciu.