Lugojenii și riscurile violenței în familie, în atenția IPJ Timiș

Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Timiș a organizat o acțiune preventivă la sediul unei societăți comerciale din Lugoj, având ca scop prevenirea victimizării și participării la fapte antisociale.

La acțiune au participat  peste 1.000 de persoane, cărora le-au fost disemintate informaţii cu caracter antivictiminal şi antidelictual pe linia prevenirii violenţei în familie, consumului de droguri şi infracţiunilor la regimul circulaţiei rutiere.

„Având în vedere gravitatea deosebită şi  impactul socio-mediatic puternic, violența în familie, dar și celelalte tipuri de infracțiuni comise asupra unui membru al familiei (omor, tentativă de omor, loviri sau alte violențe, vătămarea corporală, viol asupra unui membru al familiei, lipsirea de libertate în mod ilegal, hărțuirea, act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor), sunt de natură să inducă o stare de teamă şi nesiguranţă în rândul  populaţiei. Scopul acestei activități este creșterea gradului de informare a cetățenilor cu privire la riscurile violenței în familie și la drepturile şi responsabilităţile prevăzute de lege în cazul violenţei intrafamiliale”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

La standul de informare al poliţiştilor s-au găsit materiale informative, respectiv ghiduri de prevenire a criminalităţii, ce au fost distribuite cetăţenilor pentru o corectă înţelegere a fenomenului infracţional şi adoptarea unei conduite preventive care să preîntâmpine victimizarea acestora.

Astfel, polițiștii din cadrul I.P.J. Timiș – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu reprezentanți ai Serviciul Rutier și ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, au purtat discuții cu angajații societății comerciale cu privire la efectul negativ produs de consumarea de substanțe psihoactive a participanților la traficul rutier, care, prin folosirea unor ochelari special concepuți pentru a imita efectul consumului de substanțe interzise, au putut înțelege în mod practic efectele negative ale drogurilor și alcoolului asupra șoferilor.

La activitate au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au explicat celor interesaţi, cum pot interveni pentru a salva vieţi omeneşti şi ce anume trebuie făcut în cazul rănirii participanţilor la trafic, în urma accidentelor rutiere.

Beneficiarii activităţii preventive au avut ocazia să admire şi un spectacol de drifturi controlate, manevrele fiind efectuate de către un pilot auto specializat în astfel de spectacole.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.