Lugojenii și-au comemorat eroii Revoluției

După 29 de ani de când Lugojul a devenit cel de-al doilea oraș liber de comunism din România, lugojenii şi-au amintit de clipele trăite atunci şi i-au comemorat pe cei trei eroi lugojeni ai Revoluţiei din decembrie 1989 –  Daniel Brocea, Valentin Rosada și Norbert Pongratz.

Manifestările dedicate evenimentelor din Decembrie 1989, organizate de Primăria şi Consiliul Local Lugoj împreună cu Asociaţia de revoluţionari „16-21 Decembrie 1989” au debutat miercuri, la orele amiezii, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au fost oferite 1.000 de porţii de fasole cu ciolan şi vin fiert, iar seara, la Muzeul de Istorie și Etnografie, a fost deschisă expoziția „Comunism și Revoluție în municipiul Lugoj”.

Joi, manifestările comemorative au început la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, cu o şedinţă solemnă a Consiliului Local Lugoj, după care a fost restabilit traseul străbătut de coloana revoluţionară în seara zilei de 20 decembrie 1989, între primărie şi unităţile militare de pe strada Timişoarei, cu momente de reculegere, depuneri de coroane de flori şi oficierea de slujbe religioase la crucea din faţa Primăriei Lugoj, la troiţa din faţa benzinăriei OMV, la Monumentul Revoluţiei din faţa unităţii militare de pe strada Timişoarei, precum şi la mormintele celor trei eroi lugojeni, din Cimitirul Ortodox şi din Cimitirul Romano-Catolic.

La manifestări, alături de oficialităţile locale și revoluționarii lugojeni s-au aflat și Laurențiu-Florian Coca – secretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, revoluționarul Gelu Voican Voiculescu și  istoricul Constantin Corneanu.

Seara a avut loc  o retragere cu torţe, pe traseul: Universitatea J.C. Drăgan – Primărie – Podul de Fier – Teatrul Municipal ”Traian Grozavescu”, urmată de tradiționalul concert de colinde susținut de Corul „Ion Vidu”.

În acest an, din cauza situației dificile cu care se confruntă Lugojul, ca urmare a căderilor masive de zăpadă din ultimele zile, municipalitatea a hotărât de comun acord cu asociațiile de revoluționari  să nu aibă loc și dineul oficial, programat inițial la restaurantul J’Adore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.