Lugojenii au sărbătorit Ziua Națională

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi la Lugoj, în prezenţa oficialităţilor locale, printr-un ceremonial militar-religios.

Manifestările omagiale au debutat, la ora 9:30, la Monumentul  Unirii, din centrul oraşului, prin intonarea Imnului de Stat al României. După oficierea unui Te-Deum de către P.On. Ionuț Furdean, protopopul ortodox român al Lugojului, împreună cu preotul militar Emanuel Gafița, arheologul Răzvan Pinca, de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică, a evocat însemnătatea zilei de 1 Decembrie.

Făuritorii marelui act al unirii tuturor românilor în hotarele patriei au fost omagiați, prin depuneri de coroane de flori, de către reprezentanții Primăriei Lugoj, Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, Detașamentului de Pompieri Lugoj, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Lugoj ”Colonel Lucian Marinescu”,  Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” – subfiliala municipiului Lugoj „General Dimitrie Petrescu Tocineanu” și ai comunității evreiești, de către veteranul de război prof. Nicolae Streian  și de reprezentanții formațiunilor politice locale (PSD, USR, PNL, AUR și PMP).

La final a avut loc o scurtă defilare, pe acordurile Fanfarei Lira ( conduse de dirijorul Marius Frățilă), la care a participat detașamentul de onoare constituit cu ocazia Zilei Naționale a României (condus de comandantul gărzii de onoare – mr. Gabriel Măcincă), format din plutonul de onoare al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” (având în frunte drapelul de luptă al batalionului), plutonul de onoare al Detașamentului de Pompieri Lugoj și plutonul de onoare al Poliției Locale Lugoj.

Manifestare s-a încheiat cu o horă, în care s-au prins dansatorii Ansamblului „Lugojana”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.