Lugojenii au sărbătorit Ziua Națională a României

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită și în acest an printr-un ceremonial militar-religios, la Lugoj.

Manifestările, organizate de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lugoj împreună cu Garnizoana Lugoj și Casa de Cultură „Traian Grozăvescu”,  au debutat, la ora 10, la Monumentul Unirii din Piața I.C. Drăgan, cu intonarea Imnului de Stat al României, acordarea onorului personalităților oficiale și săvârșirea serviciului religios de către P.On. Ionuț Furdean, protopopul ortodox român al Lugojului.

La eveniment, alături de conducerea Primăriei Lugoj, a fost prezent și subprefectul județului Timiș, Sorin Gabriel Ionescu, care a dat citire mesajului prim-ministrului Marcel Ciolacu, transmis cu prilejul Zilei Naționale a României.

Însemnătatea zilei de 1 Decembrie a fost evocată de către Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Lugoj.

Făuritorii marelui act al unirii tuturor românilor în hotarele patriei au fost omagiați, prin depuneri de coroane, de către reprezentanţii Instituției Prefectului Județului Timiș (subprefectul Sorin Gabriel Ionescu), Primăriei Municipiului Lugoj (primarul interimar Bogdan Blidariu, viceprimarul interimar Adrian Serendan și administratorul public Anca Micșa Oprea),  Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, Poliției Municipiului Lugoj, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Lugoj ”Colonel Lucian Marinescu”, Detașamentului de Pompieri Lugoj, ai veteranilor de război și ai unor asociații și formațiuni politice (PNL, PSD, USR, AUR, S.O.S. România).

 Manifestarea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare constituit din subunități din cadrul Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, plutonul de onoare al Detașamentului de Pompieri Lugoj și plutonul de onoare al Poliției Locale Lugoj, precum și cu o horă în care s-au prins dansatorii Ansamblului Folcloric „Lugojana” și câteva dintre oficialitățile prezente la eveniment și reprezentanți ai formațiunilor politice lugojene: subprefectul Sorin Gabriel Ionescu, administratorul public al municipiului Lugoj, Anca Micșa Oprea, președintele PSD Lugoj, Călin Dobra, și președintele S.O.S. România – filiala Lugoj, Ion Teca.

Trebuie menționat și faptul că de la eveniment nu a lipsit veteranul de război prof. Nicolae Streian, care anul viitor, la începutul lunii ianuarie, va împlini venerabila vârstă de 100 de ani, dar și că reprezentanții filialei lugojene a partidului S.O.S. România au fost singurii care au depus o coroană și la Monumentul din Cimitirul Eroilor.

(Foto: LE, PSD Lugoj, USR Lugoj)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.