Lugojeni premiați la Proiectul-concurs internațional de creație literar-artistică „Eminescu, un vis în așteptare”

Cercul Militar Lugoj a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, festivitatea de decernare a premiilor, pentru zona de vest a României, la Proiectul-concurs internațional de creație literar-artistică „Eminescu, un vis în așteptare”, ediția 2021-2022, inițiat și organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Valeriu Braniște” Timiș, împreună cu Asociația Cultural-Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara.

Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către Dumitru Buțoi, vicepreședintele Filialei UZPR „Valeriu Braniște” Timiș  și redactorul-șef al revistei „Luceafărul de Vest”, în prezența șefului Cercului Militar Lugoj, lt.col.(r) Cristinel Vecerdea, a directorului Bibliotecii Municipale Lugoj, Henrieta Szabo, și a altor oameni de cultură lugojeni.

Printre laureații ediției 2021-2022 a concursului s-au aflat lugojenii:

 • Maria Mia Rogobete – premiul I, pentru poezie;
 • Livia Loredana Lupescu – premiul I, pentru volum de poezie, debut;
 • Aurel Muntoiu – premiul I, pentru carte religioasă, debut;
 • Bianca Jurj (elevă clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, prof. coordonator Alina Dana Olar) – premiul II, secțiunea eseu;
 • Estera Daniela Todosiu (elevă clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, prof. coordonator Alina Dana Olar) – premiul II, secțiunea poezie.

De asemenea, au fost acordate „Diplome de excelență” și „Meritul Cultural” mai multor oameni de cultură lugojeni, pentru „pasiune, dăruire, implicare și susținere a performanței în cultură, contribuție la îmbogățirea patrimoniului spiritual românesc”.

În cadrul evenimentului a fost evocat „Luceafărul poeziei românești” și s-a recitat din opera eminesciană.

Totodată, a fost omogiat și fostul președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, în memoria căruia a fost instituit un premiu special, acordat filialei UZPR din Anglia (președinte – dr. Nistor Becia), „ca un semn de prețuire și neuitare, pentru cel ce a fost un simbol al presei românești, un reper de moralitate și profesionalism, un om cu sufletul risipit prin oameni și mare iubitor de Eminescu”.

Ediția 2021-2022 a Proiectului-concurs internațional de creație literar-artistică „Eminescu, un vis în așteptare” s-a desfășurat pe mai multe secțiuni (poezie, eseu, proză, reportaj, interviu, teatru, poezie în grai, poezie religioasă, grafică, epigrame) și a reunit peste 150 de concurenți, din țară și străinătate (Italia, Danemarca, Spania, Cipru), juriu  fiind format din:

 • conf.univ.dr. Ioan David – președintele Filialei UZPR „Valeriu Braniște” Timiș, președinte de onoare;
 • prof.univ.dr. Constantin Falcă;
 • av.dr. Pașcu Balaci – membru al Uniunii Scriitorilor București;
 • Sylvia C. Hârceagă – președintele Cenaclului Seniorii – Timișoara;
 • prof. Marcela Balint;
 • Dumitru Buțoi – vicepreședintele Filialei UZPR „Valeriu Braniște” Timiș, redactor-șef „Luceafărul de Vest”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.