„Liturghia Copiilor”, în Parohia Ortodoxă Jdioara

În Parohia Ortodoxă Jdioara a avut loc sâmbătă, 19 martie, o întâlnire a tinerilor și copiilor din localitate, pentru a participa la o „Liturghie a Copiilor” așa cum a fost numită.

Manifestarea, organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială Criciova, s-a desfășurat în contextul  „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, sub îndrumarea preotului paroh Vali Petrică Ungar.

„Întâlnirea s-a desfășurat după următorul program: la ora 09:00 dimineața s-au întâlnit cu toții în Biserică, iar după ce au destins puțin atmosfera printr-un dialog de relaxare a emoțiilor, au vorbit despre ceea ce înseamnă  Taina Spovedaniei și rugăciunea în viața lor de mici creștini, și cât de important este, pentru creșterea lor frumoasă a se Împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului. După ce s-au spovedit, li s-a explicat pe înțelesul lor Proscomidia, plecând de la ideea „ce ascunde preotul când iese la Vohodul Mare, sub acoperăminte”? Au fost foarte curioși și au pus foarte multe întrebări, ceea cea a demonstrat interesul copiilor de a  descoperi Taine care nu se văd din naosul  Bisericii, pe care preoții și Biserica nu le țin ascunse, dar din lipsă de educație practică a Sfintelor Slujbe, foarte mulți oameni de la sat nu știu, poate niciodată ceea ce se întâmplă fizic la Slujbele Bisericii. Apoi, băieții au participat la Liturghie în Sfântul Altar și au văzut practic, tot ceea ce face preotul pe Sfânta Masă, iar fetele au cântat la strană împreună cu doamna preoteasă. La momentul potrivit s-au Împărtășit cu toții, după care, la sfârșitul Liturghiei, au purtat o discuție deschisă în care și-au mărturisit fiecare din emoțiile trăite, preotul a pus întrebări și a primit răspunsuri foarte pertinente din partea copiilor precum, după mărturia unuia dintre ei: „m-a impresionat momentul Prefacerii vinului în Sângele Domnului”,  ceea ce confirmă faptul că întâlnirea și „descoperirea”  tainelor  Sfintei Liturghii le-a atins sufletele inocente. Mulțumim copiilor care au participat, dar mulțumim în mod special conducerii Școlii Gimnaziale din Comuna Criciova, Profesorilor, Învățătorilor și Educatorilor, care își dau interesul atât de mult să-i apropie pe copii de Domnul Hristos, de la care vine toată priceperea, învățătura, darea cea bună și tot darul desăvârșit!”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Banatului.

(Foto: Mitropolia Banatului)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.