La 14 ani, Ana-Maria Frank rătăcește, cu talent, printre cuvinte

Lugojul nu duce lipsă de copii care impresionează de la cele mai fragede vârste și ajung să se remarce, prin abilitățile și talentul lor, în domenii variate.

Este și cazul tinerei absolvente a Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, Ana-Maria Frank, care nu este pasionată doar de muzică, ci și de desen și de literatură, reușind, la doar 14 ani, să publice un volum de versuri, ilustrat cu propriile desene.

Povestea Anei-Maria Frank ne-a fost relatată chiar de ea:

„Mă numesc Ana-Maria Frank, am 14 ani şi tocmai am absolvit clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială de Muzică  „Filaret Barbu” din Lugoj , avându-l diriginte pe domnul profesor drd. Călin-Florin Popeţ, care mi-a fost şi profesor de limba şi literatura română.

Povestea mea începe de fapt de la trei ani, când am păşit pentru prima dată pragul grădiniţei Italiene „Sfânta Ioana Antida” din Lugoj.  Aici, doamna educatoare Adriana Suciu mi-a îndulcit copilăria, cu poveşti minunate şi poezii hazlii, apoi doamna educatoare Steluţa Plesca m-a învăţat să dansez şi să mă pregătesc pentru etapa de elev.

Am trecut direct în clasa I, unde doamna învăţătoare Floare Franţ, m-a învăţat să scriu şi să citesc şi să particip la diferite concursuri  literare. Dumneaei mi-a fost şi muză, dedicându-i mai multe poezii.

Am iubit-o foarte mult şi încă o mai iubesc, mereu va ocupa un loc special în inima mea, alături de familia mea şi de toţi profesorii care mi-au fost alături.

Despre mine pot să vă spun că sunt pasionată de desen, literatură şi muzică, iar volumul de poezii „Rătăcind printre cuvinte”, care a apărut la Editura „Sfântul  Ierarh  Nicolae” din Brăila, este ilustrat de către mine cu desene din clasele V-VIII, unde am avut plăcerea să o am profesor pe doamna Monica Nagy.

Poeziile sunt scrise tot în anii de gimnaziu, unde domnul profesor drd. Călin-Florin Popeţ m-a îndrumat şi m-a sprijinit, încurajându-mă  prin participarea la tot felul de concursuri literare locale, judeţene sau naţionale.

 Tuturor profesorilor de la Şcoala Gimnazială de Muzică le mulţumesc pentru tot şi regret că am încheiat clasa a VIII-a fără a avea festivitatea de încheiere de care s-au bucurat colegii mei din anii terminali şi care, la şcoala noastră, erau foarte frumoase, cu muzică, dans şi momente vesele.

Tuturor le sunt recunoscătoare şi îi asigur de întreaga mea preţuire şi recunoştinţă.

Gândurile mele se mai îndreaptă şi spre doamna director Liliana Bidiviu, dar şi spre fostul director, domnul profesor Petru Madroane,  doamna profesor Claudia Creţiu, domnul profesor dr. Constantin Stan, doamna profesor Valentina Vasiliu, domnişoara profesor Andreia Florea, doamna profesor Lavinia Furdui Popeţ, domnul profesor  Costinel Niţu, domnul profesor Adrian Marcovici, doamna profesor Maria Antoni şi mulţi alţii,  care m-au încurajat mereu şi s-au bucurat alături de mine atunci când obţineam diferite premii la concursurile literare la care participam.

 M-am bucurat de o copilărie frumoasă, unde trăiam ca într-o poveste şi nu adormeam până ce mama, bunicul, bunica sau alt menbru al familiei nu îmi citea  povestea de noapte bună, iar în vacanţele de vară petrecute la bunici, la sat, mergeam seara şi sărutam fiecare floare din curte, pentru ca acestea să adoarmă cu „pupicul” meu între petale.

Mai târziu, când am învăţat să citesc singură mi-am construit propriile poveşti  în care puteam fi orice personaj, cum am spus şi în poezia „Cartea, comoară de înțelepciune”, pe care am scris-o în clasa a V-a:

 

 „Cartea mea cu foi lucioase,

Câte povestiri frumoase

Ascunzi tu în cele file?

 Prinți, prințese sau balauri,

Toți mă cheamă-acum să vin

Să cunosc a lor tărâm.

Totul în jur e minunat,

Prinți plimbându-se-n palat

Și prințese-n rochii scumpe

Îmi fac semn să le ajut.

Tare-mi place acum, aici,

De când știu ca să citesc,

Prieteni am: prinți și prințese,

Duci, balauri și ducese,

Flori și păsări ce-mi vorbesc

Slovele când le citesc.”

Cititul şi scrisul de proză sau poezie te pot purta în lumea minunată a viselor, unde poţi fi ce personaj doreşti şi unde lumea ta interioară prinde culoare şi viaţă.

Refugiul în citit sau scris, desenat sau cântat te fac să uiţi de orice probleme ai avea, să fii mai bun, mai înţelept şi mai deschis faţă de semenii tăi.

Am avut privilegiul să urmez o grădiniţă minunată şi o şcoală unde profesorii te făceau să visezi, să cânţi, să desenezi să compui, să poţi să îţi exprimi sentimentele prin orice mijloc artistic îţi doreşti.

 Acasă citeam şi ascultam mereu poveşti, iar din cadourile mele nu lipseau niciodată cărţile, de poveşti, poezie, de colorat, depinde de vârsta pe care o aveam, pe care îmi plăcea să le miros,  să le admir şi, bineînţeles, să le citesc.

 În familia mea se citea mult şi eram obişnuită să stau alături de prietenii familiei mele care erau prieteni şi cu lectura, ca de exemplu domnişoara profesor Alina-Dana Olar, care asculta, când ne vizita, ce am mai scris şi se bucura de reuşitele mele la diversele concursuri la care participam alături de domnul profesor drd. Călin-Florin Popeţ.

 Sunt foarte fericită că mi-a apărut acest volum de poezii, familia mea este foarte mândră de mine, profesorii mei de asemenea şi nu regret decât faptul că bunicul meu nu mai trăieşte să se bucure alături de mine.”

Lugoj Expres La 14 ani, Ana-Maria Frank rătăcește, cu talent, printre cuvinte volum versuri talent Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj Rătăcind printre cuvinte poveste poezie muzica Lugoj literatură desen carte Ana-Maria Frank absolventă 14 ani

Ana-Maria Frank a participat la concursuri literare și a publicat  în reviste, obținând mai multe premii:

  • A participat la mai multe concursuri literare cu publicare în revista „Draga mea pentru copii” nr.10 – octombrie 2012, „Povestea florii magice” , mai. 2013, „Tristeţea viorii fermecate”, clasa I;
  • Concursul de poezii Timtim-Timy, ediţiile 2014-2015 și 2015-2016;
  • Premiul II la Concursul de poezie on-line al Bibliotecii judeţene „Octavian Goga”, Cluj-Napoca, ediţia a VI-a, 2015;
  • Mențiune la Concursul Naţional de Creaţie Literară și Reviste Şcolare „Mihai Eminescu”, Brăila, ediţia a XX-a, 16.01.2017;
  • Mențiune la Concursul Naţional de Creaţie Literară „Ars Nova” , Brăila, ediţia a XV- a, noiembrie 2017;
  • Premiul I și Premiul Special al Bibliotecii Municipale Lugoj la Festivalul Internaţional „ Lucian Blaga ”, Lugoj. 2018, ediţia a XVIII-a, cu publicare în volum colectiv „Anii vieții”, Editura Eurostampa, Timişoara , 2018;
  • Premiul I la Concursul judeţean de creaţie literară „Bucuriile copilăriei”, ediţia a VI-a – iunie 2018;
  • Premiul I la Concursul judeţean „Parfum de poezie”, ediţia a II-a, ianuarie 2019, secţiunea recitare de versuri eminesciene;
  • Premiul II la Concursul judeţean de recitări „Glasuri mici, suflete mari”, secţiunea Poezie lirică, iunie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.