Jubileu de Argint! PS Alexandru Mesian – 25 de ani de episcopat

Preasfințitul Alexandru Mesian, cel de-al X-lea episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Lugoj, va aniversa duminică, 8 septembrie 2019, 25 de ani – Jubileul de Argint de la consacrarea ca episcop.

În cinstea acestui eveniment, la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, în data de 8 septembrie 2019, de marea sărbătoare a Nașterii Preacuratei Fecioare Maria, cu începere de la ora 10:30, se va celebra Sf. Liturghie arhierească, avându-l ca invitat pe Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major.

Preasfințitul Alexandru Mesian a fost consacrat ca episcop în data de 8 septembrie 1994, în Catedrala Blajului, prin punerea mâinilor Înalt Preasfințitului Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice, asistat de Preasfințitul George Guțiu și Preasfințitul Ioan Ploscaru.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, va avea loc recitalul Multicello, prezentat, în cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, de un Quartet de violonceliști din Timișoara, care va marca Jubileul de 25 de ani de episcopat al Preasfințitului Alexandru Mesian.

PS Alexandru Mesian s-a născut la 22 ianuarie 1937, în localitatea Ferneziu (Baia Mare), judeţul Maramureş. A urmat cursurile şcolii elementare la Ferneziu, a absolvit şcoala profesională – profil chimie la Baia Mare și  Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Baia Mare. A fost admis în Dieceza romano-catolică de Timişoara pentru a urma studii teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi, unde a fost înscris ca student teolog în anul 1957, însă, pe motiv că provine dintr-o familie greco-catolică din Transilvania, din dispoziţia Departamentului Cultelor de la Bucureşti a fost exmatriculat în acelaşi an. După satisfacerea stagiului militar, a lucrat, din anul 1960, în calitate de tehnician, ulterior tehnician principal, la Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier Baia Mare, în compartimentul CTC Laboratoare, până în anul 1990, an în care s-a transferat la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Baia Mare, episcopie reînfiinţată în acel an, unde a ocupat funcția de vicar general.

În perioada 1960-1965, a urmat studiile teologice în strict secret, în clandestinitate. După amnistia generală dată în 1964, când unii episcopi şi preoţi profesori de teologie au ieşit din închisoare, a fost verificat asupra cunoştinţelor teologice de profesori de specialitate. A fost hirotonit preot în strict secret la data de 8 mai 1965, de P.S.S. Ioan Dragomir, episcopul român unit al Maramureşului. Până în anul 1972, nici măcar părinţii nu au ştiut că au în casă un fiu preot, deşi celebra Sfânta Liturghie zilnic, în camera sa. În perioada 1965-1990, în aceleaşi condiţii de clandestinitate şi supraveghere s-a ocupat de catehizarea şi asistenţa spirituală a celor care doreau acest lucru şi care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuţiei şi a interdicţiilor la care erau supuşi. Acestea le făcea atât în Baia Mare cât şi în alte localităţi din teritoriul Diecezei de Maramureş.

La 20 iulie 1994, Alexandru Mesian a fost numit de  Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului, Lucian Mureşan, asistat de episcopul Ioan Ploscaru şi de episcopul George Guţiu. În luna octombrie 1994, Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995, a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea episcop eparhial al Lugojului, fiind întronizat ca episcop diecezan la 5 mai 1996. Din anul 1994 este responsabil cu ecumenismul în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte. Din anul 2005 este Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj, iar în anul 2016 a primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Timiş. Este preşedintele Comisiei pentru redactarea Dreptului Particular al Sinodului BRU și preşedintele Comisiei Misionar-Ecumenică a BRU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.