Joc și voie bună, la Ruga lugojeană 2017 (FOTO)

Delegaţii oficiale din cinci ţări au fost prezente la Lugoj, în ziua celei mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria, pentru a participa la cea mai importantă sărbătoare a oraşului: Ruga lugojeană 2017.

Anul acesta, marea sărbătoare a Lugojului a avut un caracter deosebit, prin includerea în programul evenimentului şi a formaţiilor participante la Festivalul Internaţional de Folclor „Ana Lugojana”.

Manifestările oficiale au debutat prin primirea delegaţiilor străine, la Primăria Lugoj, de către primarul Francisc Boldea  şi viceprimarul Cristian Galescu, ocazie cu care a fost salutată prezenţa la Lugoj a delegaţiilor din oraşele: Jena (Germania), Nisporeni (Republica Moldova), Mako şi Szekszard (Ungaria), Veliko Gradiste (Serbia), şi Kriva Palanka (Macedonia).

După întâlnirea de la primărie, oficialitățile locale împreună cu delagațiile străine și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, au participat la ceremonia religioasă de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care şi-a sărbătorit hramul.

Seara, după vecernie, în Piaţa Victorie, în prezenţa a numeroşi lugojeni, sărbătoarea a continuat prin sosirea alaiului rugii, format din artiştii Ansamblului folcloric „Lugojana” şi ai celorlalte formaţii participante la festivalul de folclor, şi prin tradiţionala intrare a fetei în joc. Anul acesta, onoarea de a deschide ruga, împreună cu protopopul Ioan Cerbu, pe binecunoscuta melodie „Ana Lugojana”, a revenit tinerei perechi Larisa Macovescu și Dragoș Dumac, după care, în horă s-au prins şi formaţiile participante la festivalul de folclor, precum și primarul Francisc Boldea și câțiva consilieri locali.

În continuare, ansamblurile participante la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana” au prezentat câteva dansuri tradiţionale, după care pe scenă au urcat soliștii de muzică populară Nicoleta Voica, Zorica Savu, Ramona Ilieși Drăgan, Costel Bambu şi formația Frații Drăgan. 

Nici tinerii nu au fost uitaţi de organizatorii acestei manifestări. Astfel, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc un concert susţinut de formațiile Box Office, Mario Cover Band, Skull Boy & Smoke Flow, Direcția 5 & Iarinka.

Jocul, distracţia şi voia bună au continuat până târziu în noapte, finalul manifestării fiind marcat, conform tradiţiei, prin focuri de artificii.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.