Italian înșelat cu peste 600.000 de euro

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Timițoara, au efectuat, marți, 4 iunie, 10 percheziții domiciliare la membrii unui grup infracțional organizat format din șase persoane,  care au înșelat un cetățean italian cu peste 600.000 de euro.

Cei în cauză sunt bănuiți de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și uz de fals.

Din cercetări a reieșit că, la sfârșitul anului 2015, când se afla în Italia, o femeie ar fi cunoscut un cetățean italian, cu disponibilități financiare ridicate, fiind interesat să investească, în scopul obținerii de profit.

Astfel, aceasta i-ar fi prezentat oportunitatea de a face investiții financiare în România, cei doi păstrând legătura și după întoarcerea acesteia în România.

Pentru a putea profita de naivitatea victimei și pentru a o determina să vireze sume semnificative de bani, femeia, împreună cu concubinul său, ar fi luat inițiativa constituirii unui grup infracțional, în care ar fi cooptat alte patru femei.

Cei în cauză ar fi inventat o serie de situații și fapte mincinoase, prezentate victimei ca fiind reale, scop în care ar fi conceput și folosit mai multe documente falsificate, care să-i întărească convingerea referitor la realitatea demersurilor imobiliare pe care intenționau să i le propună, doar în scop de fraudare.

Membrii grupării și-ar fi stabilit rolurile în angrenajul infracțional: inițiatoarei grupului i-ar fi revenit rolul de a păstra legătura directă cu cetățeanul italian, în virtutea relației de apropiere cu aceasta. Aceasta ar fi folosit mai multe documente falsificate, pe care le-ar fi prezentat victimei ca fiind autentice, în scopul de a-l determina să accepte investiţiile propuse. De asemenea, femeia ar fi constituit şi utilizat o identitate fictivă, sub care i s-a prezentat victimei.

Concubinul femeii ar fi avut rolul de a o îndruma pe aceasta în activitatea infracțională desfășurată și de a asigura protecția tuturor membrilor grupării, în situația unor eventuale pericole.

Celelalte patru femei ar fi avut rolul de persoane interpuse în tranzacțiile financiare, cu atribuții de a retrage sumele de bani transmise de italian pe numele acestora, la solicitarea inițiatoarei.

Odată stabilite detaliile activității infracționale, inițiatoarea ar fi demarat discuțiile cu victima, în perioada martie 2016 – decembrie 2017, aceasta inducând-o în eroare, prin prezentarea mai multor situații nereale, care ar fi determinat-o să vireze pe numele membrilor grupării  peste 600.000 de euro.

Pe întreaga perioadă în care a comunicat cu victima, femeia ar fi evitat să îşi dezvăluie adevărata identitate, scop pentru care i-ar fi trimis acestuia  printr-o aplicaţie fotografii reprezentând certificatele de naştere ale copiilor săi, însă falsificate.

De asemenea, tot pentru a-şi ascunde adevărata identitate faţă de italian, femeia ar fi apelat la ceilalți membri ai grupării cu rol de interpuși, pe numele cărora să fie trimişi banii de acesta, motivat de faptul că fie avea cartea de identitate expirată, fie cartea de identitate era lăsată garanţie

Cei în cauză au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara, în vederea audierii și dispunerii de măsuri legale.

La activități au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Timiș, criminaliști și jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operaţiuni Speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.