Insula Cotu Mic va fi amenajată și deschisă pentru locuitorii și vizitatorii Lugojului

Asociația Verde de Banat, Asociația Alternativei Sportive și Grupul Civic de Inițiativă Locală (coordonat de Cristian Dan Crețu) și-au propus să ecologizeze și amenajeze Insula Cotu Mic și, astfel, să o deschidă pentru locuitorii și vizitatorii Lugojului.

În acest moment, pe raza municipiului Lugoj nu există spații verzi sigure, amenajate sau întreținute. Parcurile din oraș sunt într-o stare degradată, neîngrijite (lipsesc bănci, coșuri de gunoi, foișoarele sunt deteriorate, locurile de joacă distruse și reprezintă un real pericol pentru copii, arborii uscați care stau să pice și povestea continuă în această atmosferă). Lugojenii nu au acces la spații urbane verzi, unde să-și petreacă timpul sau să desfășoare activități în aer liber, de fapt acest concept nici nu le mai este cunoscut, s-au dezobișnuit să facă o plimbare în parc după ani și ani în care nu au avut unde.

Insula Cotu Mic, care se află pe albia râului Timiș, în municipiul Lugoj, deși  ar trebui să fie un simbol al stării de bine pentru lugojeni, având un istoric strâns legat de petrecerea timpului liber în natură, prin practicarea de activități sportive și de divertisment, astăzi acest spațiu urban comun este aproape părăsit și uitat.

Insula Cotu Mic are accesul închis pentru locuitorii și vizitatorii orașului, fiind utilizată doar de câteva persoane care practică tenisul de câmp la nivel amator, activitate care ocupă o suprafață amenajată cu terenuri de tenis de câmp de doar 4000 mp,  dintr-un total de aproape 6 hectare de spațiu verde.

Cele două asociații și grupul civic de inițiatvă locală și-au propus să ecologizeze ș amenajeze Insula Cotu Mic, în cadrul a trei proiecte finanțate prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Intervențiile propuse pentru a fi executate în cadrul activităților proiectelor ,,Lugojenii își îngrijesc insula! (Asociația Verde de Banat), Punem insula pe hartă (Grup Civic de Inițiativă Locală) și Oameni pe Insulă (Asociația Alternativei Sportive),  presupun:

  • ecologizarea și amenajarea unui perimetru de spațiu verde comun pe insulă, prin implicarea voluntară a lugojenilor, a echipelor de proiecte din partea mai multor asociații și grupuri de inițiativă și cu sprijinul echipei Administrate Patrimoniu Local Lugoj;
  • identificare și maparea speciilor de plante, arbuști, arbori și mici mamifere care fac parte din biodiversitatea insulei;
  • activarea insulei prin acțiuni care se adresează tuturor lugojenilor, cum ar fi proiecții video în aer liber, concursuri de orientare în spațiu, evenimente sportive (badminton, ture cu caiacul, yoga), lecții non-formale despre ecosistem, biodiversitatea, ecologie și povestea continuă.

„Simplul fapt că va fi restabilit accesul în acest spațiu urban comun, va trezi interesul locuitorilor pentru a-și petrece timpul în aer liber, într-un cadru natural chiar în centrul orașului, iar acest fapt îi va motiva să se alăture grupurilor de voluntari care vor participa la activitățile de ecologizare, amenajare și întreținere de-a lungul timpului. Restabilirea accesului pe insulă pentru locuitorii și vizitatorii Lugojului, ar reprezenta o mișcare firească de reactivare a spațiului și utilizarea cadrului natural în mod autentic”, susține echipa de implementare a proiectelor Insula Cotu Mic Lugoj.

Lugojenii sunt invitați vineri, în 18.02.2022, de la ora 16.00, să participe la evenimentul de lansare a proiectelor, care se vor petrece pe insulă, atunci când pot interacționa cu reprezentanții Primăriei Municipiului Lugoj, cu organizatorii evenimentelor și cu finanțatorul acestor proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.