Inițiativă: mezzosoprana Aura Twarowska – Cetățean de Onoare al Lugojului

Galeria Cetățenilor de Onoare ai municipiului Lugoj se va îmbogăți cu un nou nume: Aura Twarowska.

Primarul Francisc Boldea a inițiat deja demersurile pentru conferirea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Lugoj mezzosopranei Aura Twarowska, proiectul de hotărâre fiind afișat la sediul Primăriei Lugoj și publicat pe site-ul instituției. Persoanele interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau reclamații cu privire la acest proiect de hotărâre până în data de 26 iunie, ora 12, la Biroul relații cu publicul din cadrul Primăriei Lugoj (parter, camera 7).

 Aura Twarowska s-a născut la Lugoj și s-a dedicat vieții muzicale încă de la vârsta de 6 ani. A urmat studii de canto la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la clasa profesoarei Ana Stan și masteratul la Universitatea de Muzică București, la clasa profesoarei Georgeta Stoleriu. Din 29 aprilie 2010, este doctor în muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică din București, coordonator științific fiind profesorul Grigore Constantinescu.

Aura Twarowska a debutat pe scena Operei Române din Timișoara, în rolul titular din opera „Carmen”, de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică s-a îmbogățit cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal simfonice, care i-au făcut vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și filarmonică din România.

Colaborările și turneele internaționale i-au facilitat întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la cooptarea artistei din Lugoj ca solistă a Operei de Stat din Viena, în anul 2007, pe scena căreia a cântat în peste 400 de spectacole. A mai cântat la Wiener Volksoper, Wiener Musikverein, Berliner Philarmonie, Carre Theater – Amsrterdam, Concerthebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, având apariții scenice și spectacole în Europa și Asia: Roma, Milano (Italia); München, Hamburg, Stuttgart, Manheim, Darmstadt, Düsseldorf, Heidelberg, Heilbronn (Germania); Barcelona, Madrid, Toledo, Cuenca (Spania); Paris, Orleans (Franța); Varsovia, Radom (Polonia); Sofia, Russe (Bulgaria); Maribor, Ljiubiana (Slovenia); Haga, Rotterdam, Amsterdam (Olanda); Nicosia, Limassol (Cipru); Asia – Shanghai, Taipei (China); Singapore (Singapore); Seul (Coreea de Sud); Tokyo (Japonia).

În anul 2004 a fost decorată de către președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, Cavaler al Artelor, în grad de ofițer, iar Prefectura Județului Timiș i-a acordat Premiul „Pro Cultura”, pentru merite deosebite în promovarea culturii timișene. În 2009 a primit Premiul „Josif Constantin Drăgan”, pentru excelență în cultură.

Aura Twarowska este director artistic al Concursului Internațional de Canto „Sabin Drăgoi” – Timișoara și al Festivalului „Lugoj Clasic”, organizat la Lugoj.

Aura Twarowska va fi cel de-al treilea Cetățean de Onoare al Lugojului din mandatele primarului Francisc Boldea, după doi mari sportivi lugojeni: campionul mondial de lupte Simion Popescu și vicecampioana olimpică la judo, Corina Căprioriu.

Lugoj Expres Inițiativă: mezzosoprana Aura Twarowska - Cetățean de Onoare al Lugojului mezzosoprana Lugoj distincție cetățean de onoare al Lugojului cetățean de onoare Aura Twarowska artist liric

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.