Începe Festivalul Internațional „Lugoj Clasic”! Concerte, expoziții, conferințe, lansări de carte, spectacole de teatru și… Balul Lugoj Clasic

Timp de o lună, între 28 septembrie și 28 octombrie 2023, la Lugoj vor fi prezenți artiști renumiți din toate arealurile pentru a participa la cea de a opta ediție a Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”.

Se anunță o lună plină de evenimente dintre cele mai variate și originale, de la concerte, expoziții și conferințe la spectacole de teatru și mult așteptatul  Bal Lugoj Clasic.

Festivalul este organizat de Asociația Enthousiasmos și este finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj. 

Deschiderea festivalului va avea loc în 28 septembrie, la Catedrala Greco-Catolică, cu un concert vocal-simfonic, dirijat de Claudia Crețiu, în care vor evolua New Hope Ensemble din Cluj-Napoca și Corul de Copii al Academiei de Arte Lugoj Clasic, aflat la prima întâlnire cu acest gen muzical. Soliste vor fi soprana Diana Țugui (Opera Națională Română Cluj-Napoca) și mezzosoprana Aura Twarowska, iar în program se va interpreta Stabat Mater de G. B. Pergolesi.

Calendarul evenimentelor:

28 septembrie, Catedrala Greco-Catolică din Lugoj: Deschiderea Festivalului LUGOJ CLASIC

Concert vocal-simfonic – STABAT MATER, de G. B. Pergolesi

New Hope Ensemble & Corul de Copii al Academiei de Arte Lugoj Clasic

Dirijor: Claudia Crețiu

Soliști: Diana Țugui – soprană & Aura Twarowska – mezzosoprană

 

3 octombrie, Casa Bredicenilor: Vernisajul expoziției artistului plastic Daniela Oravițanu

Invitați: criticul de artă Ioan Iovan și violoncelista Alexandra Guțu

 

5 octombrie, Palatul Lugoj (vechea Prefectură): Lansarea cărții „Poemele de la Aethris”, de Ela Iakab

Invitați: scriitorii Marian Odangiu și Cristian Ghinea, coregrafa Vika Medvedeva  și compozitorul Oleksandr Solokh. Moderatoare: Henrieta Szabo, director al Bibilotecii Municipale, și  Ion Oprișor, coordonator al Cenaclului literar Anotimpuri.

 

10 octombrie, online (Facebook și YouTube): Conferința  „Oamenii cetății”.  Henrieta Szabo în dialog cu Pr. Ioan Cerbu (protopop al Lugojului timp de 21 de ani)

 

13 octombrie, Teatrul Municipal Traian Grozăvescu: Recital susținut de Marcel Pavel

 

16 octombrie: Comemorare Filaret Barbu (120 de ani de la naștere)

Cu participarea Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă

Invitați: muzicologii Dr. Rodica Giurgiu, Dr. Constantin-Tufan Stan și Liliana Bidiviu (director al Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu)

 

20 octombrie, Teatrul Municipal Traian Grozăvescuspectacol de teatru „Copilul dintr-o stea”, adaptare de Toma Hogea, după „Micul prinț”, de Antoine de Saint Exupery, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara

 

24 octombrie, concert Viața e o amintire – Farewell concert Freddy Stauber.

Invitați Cristian Ghinea și Henrieta Szabo.

 

27 octombrie:  spectacol de teatru non-verbal prezentat de secția de teatru în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu piesa Ora la care nu știam unii de alții”, după Peter Handke (Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 2019)

Regia artistică: Florin Vidamski (Germania)

Muzica de O. Solokha (Ucraina) și Retro J

Mișcare scenică: Costa Tovarnisky

 

28 octombrie, sala festivă a Palatului Lugoj: Balul Lugoj Clasic

Invitați: Corurile de Copii ale Academiei de Arte Lugoj Clasic, Camerata Voces Lugosienses, mezzosoprana Aura Twarowska, DJ Zoltan Varga

Seara va cuprinde un prezentarea colecției vestimentare a designerului Luciana Matei.

 

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

 

Inițiat în 2016 de mezzosoprana Aura Twarowska, Festivalul Internațional Lugoj Clasic prezintă în fiecare an o odisee culturală.  Cu o viziune amplă și curajoasă, festivalul oferă o platformă pentru o diversitate de manifestări culturale, inclusiv lansări de cărți, prezentări de modă, vernisaje de pictură și interviuri cu personalități notabile. Prin sincretismul său, Festivalul Internațional Lugoj Clasic devine un loc de întâlnire între diferite forme de artă și un public variat, creând astfel un teren fertil pentru dialog și inspirație. Lugoj Clasic creează un peisaj cultural dinamic, care onorează tradiția artistică, stimulând în același timp creația și inovația în lumea artei. Este o platformă unde artiștii colaborează într-un mod unic și pun în lumină bogăția și diversitatea culturii locale și europene.

Festivalul Internațional Lugoj Clasic  s-a poziționat ca un eveniment de referință, care consolidează legătura dintre artă și comunitate, îmbogățind astfel patrimoniul cultural al orașului Lugoj și al întregii regiuni.

 

Lugoj Expres Începe Festivalul Internațional "Lugoj Clasic"! Concerte, expoziții, conferințe, lansări de carte, spectacole de teatru și... Balul Lugoj Clasic spectacole de teatru oncerte Lugoj Clasic Lugoj lansări de carte Festivalul Internațional Lugoj Clasic expoziții conferințe Balul Lugoj Clasic Aura Twarowska

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.