Grefierii au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile

Protest spontan, miercuri dimineața, la Judecătoria Lugoj. Grefierii lugojeni au ieșit în stradă și au protestat, timp de o oră, în fața instituției.

Nemulțumirile grefierilor au avut la bază revendicările stipulate în „Memorandumul privind Justiția” și vizează atât finanțarea necorespunzătoare a personalului auxiliar de specialitate din justiție, cât și reintroducerea pensiei de serviciu și adoptarea unui nou Statut al personalului de specialitate juridică din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, în raport de noile modificări legislative și care să cuprindă atribuții corespunzătoare nivelului de pregătire profesională și realizabile în timpul programului de lucru de 8 ore pe zi, precum și garantarea independenței și a statutului personalului de specialitate juridică și recunoașterea drept categorie profesională participantă în înfăptuirea actului de justiție, alături de magistrați, iar nu ca personal auxiliar de specialitate, inclusiv prin eliminarea sintagmei „auxiliar de specialitate” din cuprinsul denumirii.

De asemenea, se mai solicită înființarea unei Direcții de specialitate în cadrul Ministerului Justiției pentru categoria profesională a grefierilor, dar și rezolvarea problemei resurselor umane prin suplimentarea corespunzătoare a schemelor de personal conform memorandumurilor asumate de Guvern, din perspectiva implementării noilor coduri.

Acțiunea de protest a grefierilor lugojeni nu a afectat activitatea instanțelor, miercuri nefiind programate ședințe de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.