Gestul nobil al strănepotului lui Ion Vidu! A donat Primăriei Lugoj casa în care a trăit „Doinitorul Banatului”
Patrimoniul municipiului Lugoj s-a îmbogățit cu o casă monument istoric, în urma unui gest nobil făcut de Robert Benkoczi, strănepotul marelui dirijor și compozitor Ion Vidu.
După ce în prima fază primarul Francisc Boldea a inițiat un proiect de hotărâre prin care “municipiul Lugoj nu își exercită dreptul de preemțiune pentru achiziționarea imobilului situat în municipiul Lugoj strada Ion Vidu nr. 36, inclus în Lista Monumentelor istorice – 2015, poz. 340, cod TM-IV-m-B-06338 – Casa compozitorului Ion Vidu (1870), jud. Timiș”, Robert Benkoczi, strănepotul lui Ion Vidu, a hotărât să doneze imobilul municipalității, astfel încât clădirea monument istoric în care a trăit “Doinitorul Banatului” să rămână în patrimoniul Lugojului.
“Eu și familia mea am decis să oferim casa Primăriei Lugoj, pentru că dorim să fie folosită în scop cultural și să rămână Casă memorială, iar străbunicul meu, Ion Vidu, care a fost un om care a însemnat ceva pentru Lugoj, dar și pentru cultura țării noastre și națiune, să rămână în memoria colectivă a lugojenilor”, a spus Robert Benkoczi, mulțumindu-le totodată consilierilor lugojeni pentru că au acceptat această donație.
În urma deciziei strănepotului lui Ion Vidu de a dona Casa monument istoric municipalității, primarul Francisc Boldea și-a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind “neexercitarea dreptului de preemțiune pentru achiziționarea imobilului” și a propus un alt proiect, privind “acceptarea ofertei de donație a imobilului”, care a fost aprobat în unanimitate de consilierii lugojeni prezenți la ședință.
Totodată, primarul Francisc Boldea i-a mulțumit strănepotului compozitorului pentru donația făcută și a propus să-i fie acordată distincția „Cheia orașului”.
„Alături de noi e un om de cea mai mare valoare din oraș și vă propun să-i acordăm Cheia orașului, pentru cel mai mare și nobil gest pe care poate să-l facă un om, așa cum l-a făcut domnul Robert Benkoczi”, a spus primarul Francisc Boldea.
Imobilul, compus din 396 de metri pătrați de teren și o casă cu suprafață construită la sol de 131 de metri pătrați, a fost donat împreună cu un birou, cu condiția să nu fie înstrăinat o perioadă de 49 de ani, să fie întreținut în bune condiții și să aibă destinație culturală sau educativă, cu denumirea de „Casa Muzicii Ion Vidu”.
Prezentă la ședință, Luminița Wallner-Bărbulescu, fosta directoare a Muzeului de Istorie și Etnografie din Lugoj, a menționat că „această donație vine într-un moment triplu aniversar pentru Lugoj, pentru că anul acesta se împlinesc 155 de ani de la nașterea lui Ion Vidu, 130 de ani de la data stabilirii lui la Lugoj și suntem în anul centenarului, pentru că Vidu a făcut Unirea-n cuget și în simțiri înainte de Alba Iulia”.
Casa memorială reprezintă amintirea vie a compozitorului și dirijorului Ion Vidu (1863-1931), care și-a dedicat o parte din viață învățământului muzical la Liceul „Coriolan Brediceanu”, între anii 1919-1928. De asemenea, a fost timp de 36 de ani dirijorul Reuniunii Române de Muzică și Cântări din Lugoj, cel mai vechi cor al românilor din Banat, care îi poartă astăzi numele.
Pe placa montată pe fațada Casei monument istoric se află scris: “În această casă a trăit între anii 1867-1931 şi a creat în vremuri de grea cumpănă opere naţionale muzicale nemuritoare, marele doinitor român bănăţean Ion Vidu. Depusu-s-a această placă în semn de admiraţie de membri Cassinei Române”.
(Sursa: ziuadevest.ro)