Generatoare de curent – avantaje

Generatoarele de curent sunt cele care te pot ajuta sau salva din numeroase situații de urgență, dar nu numai. 

Generatoarele de curent electric sunt cele mai practice în caz de urgență. Imaginează-ți că stai liniștit, acasă cu familia și vrei să vă uitați la un film de comedie și să vă distrați. Și că ai o pană de curent. 

Generatoarele de curent sunt cele care te pot salva din această situație deoarece este vorba despre un echipament care îți va permite să te bucuri de o sursă de curent, de electricitate pentru un anumit număr de ore, în funcție de modele și de puterea lor.

Dar, generatoarele de curent sunt cele mai utile și atunci când vrei să lucrezi ceva acasă. Dacă vrei să faci ceva prin curte sau prin grădină, un generator de curent este cel mai util deoarece poți utiliza câteva echipamente, alimentate chiar de generator. 

De asemenea, unele modele de generatoare de curent sunt foarte ușor de transportat deoarece sunt foarte lejere. Le poți lua astfel cu tine în camping sau chiar pe un șantier. În plus, ocupă foarte puțin loc datorită mărimii lor compacte. 

Sunt și foarte ușor de utilizat sau de manevrat. Dar și de întreținut. Pentru a le face să funcționeze, este de ajuns dacă le alimentezi. În funcție de model, unele funcționează cu benzină, altele cu diesel, propan sau gaz natural.

Un generator de curent este deci foarte eficient și foarte practic. Îți va permite să ai energie electrică peste tot unde nu este curent sau unde este o pană de curent. Se pot folosi deci fără dificultate la un șantier sau atunci când mergi în camping, de exemplu. 

Iată care sunt însă criteriile de care să ții cont atunci când vrei să îl alegi.

Puterea sa

Primul criteriu de care să ții cont este puterea relativă necesară la alimentarea sa. Este important să se măsoare astfel puterea necesară alimentării echipamentelor pe care le vei folosi. Valoarea obținută va trebui să fie multiplicată cu 1,20 deoarece un generator trebuie să fie folosit la 80% din puterea sa maximă pentru a i se asigura o durată de viață mai lungă.

Benzină, diesel sau gaz?

După ce puterea sa a fost determinată, trebuie să se mai țină cont de tipul de carburant care să alimenteze generatorul electric. Acesta poate varia în funcție de utilizarea de care ai nevoie. Totuși, fiecare tip de carburant are avantajele și dezavantajele sale.

Generatorul de curent pe benzină are o putere electrică între 1,5 și 6 kW. Se poate alege pentru o utilizare regulată și nu este atât de zgomotos sau de voluminos precum un generator pe Diesel. În plus, este foarte ușor de transportat.

Generatorul de curent pe diesel oferă o mare varietate în ceea ce privește puterea și se poate folosi în mod intensiv și regulat. Dar este destul de zgomotos și greu. 

Generatorul de curent pe gaz este mai puțin zgomotos, nu este deloc greu de utilizat și este cel mai economic, ajungând la o putere de până la 12.8 kW.

Autonomia aparatului

Este un lucru important de verificat pentru a se evita reîncărcarea regulată a aparatului. Va trebui deci să verifici capacitatea rezervorului sau consumul de carburant.

Tipul de demarare este un alt lucru important. Generatoarele de curent care au o putere mai mică până la 3 kW pot să fie echipate cu un sistem manual de demarare. Majoritatea modelelor care sunt mai puternice au o demarare electrică pe o baterie.

Un generator de curent monofazat sau trifazat? Pentru o folosire domestică, de până la 18 kW, ai nevoie de un generator de curent monofazat. Pentru o folosire mai intensă sau profesională, vei avea nevoie fără îndoială de unul trifazat. 

Alte caracteristici de care să ții cont:

  • Tehnologia inverter. Care permite adaptarea vitezei motorului la consumul echipamentelor.
  • Nivelul sonor este cel care asigură un anume confort de utilizare pentru tine sau persoanele din jur. 
  • Sistemul de răcire. Modelele care au un motor mai slab au un sistem de răcire cu aer și nu sunt prevăzute să funcționeze mereu. Trebuie să se indice timpul necesar de răcire între două utilizări. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.