Gelu Barbu s-a întors definitiv la Lugoj. Urna cu cenușa marelui balerin și coregraf român a fost înhumată în Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului

Lugojenii i-au adus un ultim omagiu renumitului balerin și coregraf român Gelu Barbu.

Astăzi, la orele amiezii,  urna cu cenușa marelui balerin a fost înhumată în Cimitirul Ortodox Român de pe strada Făgetului, un adevărat Pantheon al culturii bănățene, în prezența a peste o sută de lugojeni, oameni de cultură, reprezentați ai cultelor și oficialități locale.

Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu P.On. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român al Lugojului.

La funeralii a fost prezent atât primarul Francisc Boldea, cât și fostul primar Marius Martinescu, în mandatul căruia marelui balerin i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului.

Personalitatea şi activitatea lui Gelu Barbu – care a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler și a fost premiat de preşedintele Indiei, J. Nehru, de Regele Olaf al V-lea al Norvegiei, de Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, care l-au onorat cu Titlul de Fiu Adoptiv al Las Palmasului – a fost evocată de primarul Francisc Boldea.

O gardă militară a prezentat onorul şi a tras trei salve de foc.

Vineri, 23 septembrie, de la ora 12, municipalitatea lugojeană va organiza, în memoria balerinului Gelu Barbu, la Cinematograful Bela Lugosi, un simpozion și o proiecție de film despre viața și activitatea marelui coregraf român care s-a născut la 14 aprilie 1932, la Lugoj, fiind nepotul lui Hazi Barbu şi fiul compozitorului Filaret Barbu.

Gelu Barbu a încetat din viaţă în 17 februarie 2016, la vârsta de 83 de ani, în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.