Gătește cu ulei de măsline: motivele care te vor convinge să renunți definitiv la uleiul tradițional
Încă din antichitate, măslinele erau considerate drept simbolul păcii. În prezent, nutriționiștii promovează uleiul de măsline extravirgin drept sursă bogată de antioxidanți și grăsimi sănătoase care susțin funcționarea sănătoasă a întregului organism.
Uleiul de măsline extravirgin este obținut prin prima presare a măslinelor și este popular datorită calității sale superioare, a acidității sale echilibrate, precum și pentru aroma sa unică. Uleiul de măsline extravirgin este mai puțin procesat decât uleiul de măsline virgin și adaugă o savoare mai intensă preparatelor culinare.
Uleiul de măsline versus uleiul tradițional pentru gătit
Uleiul de măsline este un elixir veritabil pentru sănătate, cu origine din zona mediteraneană și totodată, cel mai bun ulei pentru gătit.
Uleiul în general este un ingredient de bază și nelipsit din orice bucătărie. Fie că îl folosești pentru prăjit, fie că îl preferi pentru asezonarea numeroaselor feluri de mâncare este important ca uleiul să fie sănătos. Uleiul de măsline extravirgin este un exemplu excelent dacă ești în căutarea unui ulei pentru gătit cu valoare nutritivă și efecte terapeutice asupra celor mai comune afecțiuni.
Este de o importanță vitală ca uleiul pe care îl folosim la gătit să fie sănătos, iar acesta este fără îndoială uleiul de măsline extravirgin, o opțiune foarte echilibrată și nutritivă.
Uleiul de măsline extravirgin: moft sau sursă nutritivă?
Specialiștii în nutriție subliniază numeroasele beneficii pe care uleiul de măsline extravirgin le include, datorită aportului ridicat de nutrienți, acizi grași monosaturați, de antioxidanți și acid oleic.
- Funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv
Uleiul de măsline normalizează secrețiile gastrice, fapt care optimizează tranzitul intestinal. De asemenea, acest tip de ulei crește pH-ul tractului intestinal, fiind recomandat în special persoanelor cu probleme ale digestiei. Uleiul de măsline îmbunătățește flora intestinală, având capacitatea de a combate constipația.
- Reduce riscul diabetului
Explicația acestui beneficiu este legată de puterea antioxidantă a uleiului de măsline. Grăsimile sănătoase care compun acest tip de ulei normalizează nivelul glicemiei, precum și producția de insulină.
- Menținerea sub control a colesterolului
Consumul uleiului de măsline are un rol protector pentru sistemul cardiovascular. Compușii unici și grăsimile sănătoase elimină excesul de colesterol rău din pereții arteriali. Astfel, scade pericolul bolilor cardiovasculare, a atacurilor de cord, precum și a accidentelor vasculare cerebrale.
- Calități antiinflamatorii
Substanța din uleiul de măsline denumită oleocanthal reduce inflamațiile de la nivelul articulațiilor și a mușchilor.
- Întărirea sistemului imunitar
Optimizarea sistemului imunitar este posibilă prin conținutul de nutrienți și antioxidanți ai uleiului de măsline. Consumul regulat de ulei de măsline favorizează producția de celule albe sau limfocite, cu scop de protecție a organismului.
- Funcția cognitivă
Uleiul de măsline conține polifenoli, compuși activi cu efect antioxidant și antiinflamator, esențiali pentru producerea de noi neuroni. Grăsimile sănătoase care intră în compoziția uleiului de măsline îmbunătățesc capacitatea de memorare, sporesc puterea de concentrare și astfel, întârzie apariția demenței.
- Contribuie la pierderea sănătoasă în greutate
Uleiul de măsline ajută la dietele pentru slăbit, mulțumită puterii nutriționale și a compușilor care creează senzația de sațietate și care poate reduce poftele alimentare. Uleiul de măsline elimină toxinele și scade retenția de fluide, care în majoritatea cazurilor sunt asociate cu excesul în greutate și cu obezitatea.
- Indicat pacienților cu boală celiacă
Uleiul de măsline extravirgin fără gluten trebuie să se regăsească pe lista celor care suferă de intoleranță la gluten. Această este o problemă destul de comună, fiind catalogată drept o reacție adversă la gluten, proteină prezentă în grâu, orz sau secară. Intoleranța la gluten are și o formă severă, numită boală celiacă.
- Ingredient vital pentru dietele vegane
Uleiurile de măsline extravirgine de la Fonte Naturis sunt ideale pentru dietele vegane. Acestea sunt concepute pe bază de plante, iar procesul de rafinare nu utilizează ingrediente animale sau subproduse de origine animală.
- Medicament universal pentru bolile cronice
Uleiul de măsline extravirgin este o adevărată licoare cu proprietăți miraculoase pentru întreg organismul. Acest ingredient are capacitatea de a întârzia procesul de îmbătrânire, contribuie la un aspect mai sănătos al pielii, tratează bolile de stomac și previne cancerul sau boala Alzheimer. O singură linguriță pe stomacul gol acționează fantastic în lupta contra ulcerului gastroduodenal și contra gastritei.
Datorită acizilor grași monosaturați, uleiul de măsline poate fi preparat și la temperaturi extreme. În plus, poți înlocui uleiul tradițional de gătit și să incluzi ‘’licoarea mediteraneană’’ într-o diversitate de preparate culinare, de la salate sau paste și până la rețete din carne sau legume.
Dincolo de rolul culinar, uleiul de măsline acționează cu succes în locul mai multor medicamente clasice pe care le regăsim în farmacii. Implicit industria de produse cosmetice apelează la uleiul de măsline în fabricarea măștilor de îngrijire a pielii, tenului sau a părului. Reține însă că, efectele curative apar doar în cazul unui ulei veritabil de măsline și care nu a fost obținut prin diluarea cu uleiuri ieftine.
(Foto: https://images.unsplash.com)