Foișorul din Parcul Ștrand, reactivat prin proiectul „Poeme prin cartierele lugojene”

Asociația Culturală „Tu și Eu” lansează proiectul „Poeme prin cartiere lugojene”.

„Proiectul va fi implementat în Lugoj, în cartierul Ștrand. Orașul nostru momentan beneficiază de câteva spații amenajate în trecut dar uitate, și nefolosite în prezent. Ne vom concentra pe repararea și amenajarea foișorului situat în parcul Ștrandului. În prezent acesta nu este folosit, cu toate că este poziționat într-un parc din apropierea centrului, pe malul râului Timiș, fiind într-un stadiu vizibil de degradare. Aici găsim și Sala de Gimnastica și Lupte CSS Lugoj, Biserica Ucraineană Sf. Vladimir, și bineînțeles un întreg cartier cu blocuri și case, blocuri ridicate cu siguranță înainte de 1989, care arată majoritatea ca și atunci, iar pe ici pe colo vom vedea unele dintre ele chiar reabilitate”, transmite Alexandru Cristian, președintele Asociației Culturale „Tu și Eu”.

Proiectul „Poeme prin cartiere lugojene” reprezintă un prim pas spre crearea unui loc cu potențial, fiind un proiect de animare și reactivare a cartierelor lugojene, prin diferite intervenții culturale si educaționale, cum ar fi:

  • îmbunătățirea spațiului urban – renovarea foișorului din Parcul Ștrandului și transformarea acestuia într-o locație unde se pot organiza mici expoziții, ateliere, lansări de carte, momente de teatru, întalniri, unde pot fi găzduite evenimente culturale și educationale;
  • activare culturală și de animare a cartierului Ștrand – organizarea expoziției de fotografii pentru a marca inaugurarea și recitare poezie pentru promovarea spațiului nou creat și atragerea participanților;
  • activități non-formale – atelierele desfășurate folosesc ca metoda de învățare nonformală, tehnica artelor combinate. Se folosesc ca instrument de intervenție diverse forme îmbinate ale artei – teatru, mişcare, pictura, muzică, joc, povestire etc, concentrându-ne pe ateliere de dicție.

„Spațiul este gândit pentru a putea fi gestionat și folosit împreună. Implicarea locuitorilor din cartier și a voluntarilor este esențială pentru acest aspect, fiind un loc al nostru, al tuturor, tot noi trebuie să avem grijă de el. Împreună găsim soluții la provocările întâlnite în viața de zi cu zi, creăm un loc de întâlnire și de dezvoltare”, susțin inițiatorii proiectului.

Proiectul “Poeme prin cartiere lugojene” al Asociației Culturale „Tu și Eu”, este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Lugoj. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Lugojenii sunt invitați vineri în data de 25.02.2022 de la ora 16:00, să participe la evenimentul de lansare al proiectului ”Poeme prin cartiere lugojene”, care va avea loc în foișorul din Parcul Ștrandului (situat lângă Biserica Ucraineană Sf. Vladimir), pentru a se cunoaște și a pune proiectul la cale împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.