Focar de pestă porcină africană, într-o exploatație non-profesională din localitatea Honorici

Un focar de pestă porcină africană a apărut într-o exploatație non-profesională din localitatea Honorici, la câțiva kilometri de Lugoj.

Pesta porcină africană a fost confirmată de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, în urma examinării probelor prelevate de la porcii domestici proveniți din gospodăria din localitatea Honorici.

Astfel, prefectul Zoltan Nemeth a convocat, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a decis uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a celor 8 suine din exploatația non-profesională.

De asemenea, s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, astfel:

  • Zona de protecție 0-3 km, care cuprinde localitățile: Honorici, Pini, Victor Vlad Delamarina.
  • Zona de supraveghere 3-10 km, care cuprinde localitățile: Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloșag, Știuca, Pădureni, Dragomirești, Vișag, Pietroasa Mare, Hodoș, Herendești.

Un alt focar de pestă porcină africană a fost confirmat și într-o exploatația comercială – Ferma Gătaia Nouă, aparținând SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL, unde s-a decis uciderea imediată şi neutralizare prin incinerare a peste 20.000 de suine.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, asigură reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.