Festivalul „Lugoj Clasic”: expoziție Daniela Orăvițanu și recital de violoncel Alexandra Guțu

La Casa Bredicenilor din Lugoj va avea loc marți, 3 octombrie, de la ora 18, un nou eveniment în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, organizat de Asociația Enthousiasmos și finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj: vernisajul expoziției „Structuri intuitive”, a talentatei artiste Daniela Oravițanu și un recital de violoncel susținut de Alexandra Guțu, o solistă de renume internațional.

Prezintă criticul de artă Ioan Iovan.

Daniela Oravițanu s-a nascut în data de 5 noiembrie 1951, în Lugoj. A urmat Facultatea de Arte Plastice din Timişoara și a debutat în anul 1974. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1980. În anul 1994 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Are lucrări în „Muzeul de artă” din Timişoara şi „Muzeul Morera” din Barcelona (Spania), în colecţii particulare din România, Ungaria, Spania, Germania, Norvegia, Olanda, Italia, Iugoslavia, Grecia, Franţa şi Elveţia.

Violoncelista Alexandra Guțu, născută la Timișoara, a început studiul violoncelului la 8 ani, primul ei profesor fiind Simion Zimmer. La doar 12 ani, a concertat cu orchestra Liceului de Muzică, iar ca studentă la Conservatorul din București, a lucrat cu renumitul profesor Serafim Antropov. Talentul ei a fost recunoscut la cele mai importante concursuri internaționale, primul fiind Concursul Pablo Casals de la Budapesta; au urmat concursurile de la Bologna, Florența, Praga, Moscova, Roma, apoi cursuri de specializare la Paris, la Conservatorul Superior de Muzică și la Academia Mozarteum din Salzburg. Încă din anii de studiu, Alexandra Guțu a avut o bogată activitate concertistică în România, dar și turnee importante în SUA, Japonia, Germania, Franța, Italia. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu Serafim Antropov, fost partener de scenă al lui George Enescu. Mai târziu, a urmat cursuri de perfecţionare la Paris și Salzburg. A  avut prima apariţie importantă la 12 ani, în Dublu concert de Händel, împreuna cu Wolfgang Laufer, celebru violoncelist din SUA. Alexandra Guţu a concertat cu orchestre din Europa, Asia, America de Nord şi Sud. În 3 octombrie 2004 a fost solista unui concert de excepţie în Thailanda, la Bangkok, interpretând Concertul de Antonin Dvorak în faţa reginei Thailandei şi a 1700 de spectatori.

 

Lugoj Expres Festivalul "Lugoj Clasic": expoziție Daniela Orăvițanu și recital de violoncel Alexandra Guțu vernisaj Structuri intuitive recital recital de violoncel Lugoj Clasic Festivalul Internațional Lugoj Clasic expoziție Daniela Orăvițanu Casa Bredicenilor Alexandra Guțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.