Expoziție virtuală: Contele Veterani – Adevăruri necunoscute

Galeria „Armi” a Cercului Militar Lugoj găzduiește, în perioada 20 august – 15 septembrie, expoziția cu documente istorice „Contele Veterani – Adevăruri necunoscute”, organizată de Asociația FOA – Fusion of Arts.

„Contele Veterani – Adevăruri necunoscute, un proiect de importanţă istorică, cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi realizat în colaborare cu Uni­versità Degli Studi di Urbino ”Carlo Bo” Ufficio Fondo Anti­co della Biblioteca Centrale U­ma­nistica-Italia, în special cu Dott. Sebastiano Miccoli și Dott. Federico Marcucci, aduce în atenţia publicului lugojean povestea unui erou – Contele Veterani. Punctul cheie este expoziţia virtuală în care vom prezenta o mică parte din scrisorile Contelui Veterani şi scurte note bazate pe scrisorile sale sau pe mărturii din acele vremuri. Scrisorile pe care Veteranii le-a trimis rudelor sale din Urbino (Italia) timp de treizeci de ani, însumând in jur de 1700 de pagini, permit urmărirea principalelor evenimente politico-militare la care a participat mareșalul și înțelegerea motivațiilor, dorințelor, sentimentelor unui italian în slujba habsburgilor de-a lungul graniţei dintre creștinism și islamism în sec. al XVII-lea”, transmit cei de la FOA- Fusion of Arts.

Expoziția poate fi vizitată online, pe www.toa.team și pe pagina de Facebook – Cercul militar Lugoj.

Contele Marsello Frederico Veterani, conte de Urbino s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului, începând cu anul 1694. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gradul de Feldmarschall. În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6500 de oameni) și cu 800 de infanteriști. Imperialii erau depășiți numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost rănit. Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.

Documentele istorice au ajuns în posesia Asociației FOA – Fusion of Arts datorită implicării președintelui asociației – Flavia Rosana Căpraru, care a dorit să afle cât mai multe informații despre contele Veterani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.