Expoziție fotodocumentară la Muzeul din Lugoj: „Instaurarea Administrației Românești în Banat”

Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj găzduiește, în perioada 16 octombrie – 16 noiembrie, o inedită expoziție fotodocumentară: „Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin“.

Evenimentul prefigurează începutul manifestărilor dedicate Centenarului „Marii Uniri de la 1918“ și este organizat de Muzeulul Național al Banatului, sub auspiciile Consiliului Județean Timiș, în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.

Tematica expoziției înglobează o serie de fapte istorice, desfășurate în paralel, într-un timp relativ scurt, care au precedat momentul efectiv al încorporării Banatului la Regatul României prin instaurarea celor doi prefecți români: George Dobrin în Caraș-Severin (28 mai 1919) și Aurel Cosma în nou-înființatul județ Timiș-Torontal (28 iulie 1919).

Expoziția prezintă, prin intermediul fotografiilor de epocă și a documentelor de arhivă, tumultoasele etape prin care a trecut Banatul imediat după Prima Conflagrație Mondială, implicarea și contribuțiile personalităților locale la realizarea unității statale, deziderat pronunțat cu fermitate în cadrul Adunării Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

„La sfârșitul Primului Război Mondial, Regatul Ungariei a încheiat la Belgrad (13 noiembrie 1918) un armistițiu separat cu Puterile Antantei în speranța că va reuși să își mențină controlul asupra provinciilor istorice. În urma acestei convenții, Banatul este ocupat de sârbi, care intră în Timișoara pe 17 noiembrie, fiind urmați de trupele franceze în 3 decembrie 1918. Pe fondul disputelor teritoriale, situația în Banat devine tensionată, patru forțe acționând concomitent până în vara anului 1919, când prevederile Conferinței de la Paris intră în vigoare: Ungaria încearcă să instaureze o „Republică Bănățeană“ la Timișoara în frunte cu avocatul Otto Roth (31 octombrie 1918 – 21 februarie 1919), presiunile continue ale sârbilor pentru alipirea Banatului (doleanță sugerată în Adunarea de la Novi Sad 25 noiembrie 1918) materializate prin impunerea administrației proprii la Timișoara în data de 20 februarie 1919, eforturile depuse de reprezentanții Consiliului Național Central Român pentru organizarea Adunării Naționale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918), la care au participat și delegații bănățeni în pofida piedicilor puse de trupele de ocupație sârbe, respectiv misiunea armatei franceze în menținerea ordinii prin constituirea Județului Lugoj (23 mart. 1919) – o zonă tampon între trupele sârbe și cele române. După multe dezbateri, soarta Banatului istoric este hotărâtă pe cale diplomatică în cadrul Conferinței de la Paris, granița fiind definitivată pe 21 iunie 1919. În ciuda numeroaselor proteste oficiale și a celor populare (Adunarea de la Lugoj – 10 iunie 1919), România va primi două treimi din Banat, Serbia o treime, Ungariei revenindu-i o porțiune infimă de pământ din jurul Seghedinului”, spune muzeograful Oliviu Gaidoș.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 17, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj.

Lugoj Expres Expoziție fotodocumentară la Muzeul din Lugoj: "Instaurarea Administrației Românești în Banat" vernisaj Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj Instaurarea Administrației Românești în Banat expoziție fotodocumentară expoziție centenarul Marii Uniri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.