Expoziția foto-documentară: „Un nume, o familie, un oraș: Nicolae Brînzeu și Lugojul”

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj și Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, organizează expoziția foto-documentară „Un nume, o familie, un oraș: Nicolae Brînzeu și Lugojul”.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 7 iunie 2022, ora 18.00, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (Clădirea Preparandiei greco-catolice de fete).

“Vizitatorii  vor putea descoperi, în vitrinele expoziționale, piese cu valoare artistică, istorică şi memorialistică ce au  intrat recent  în patrimoniul cultural al muzeului lugojean (în anul 2021), fiindu-ne donate de membrii familiei Brânzeu. La realizarea expoziției au contribuit reprezentanți ai instituției noastre, dar și donatorii cărora Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj le mulţumeşte  pentru generozitatea acestui gest și pentru  încrederea acordată. Prin introducerea  în colecțiile muzeului nostru, exponatele vor deveni accesibile publicului larg, dar și  cercetătorilor”, spune Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Nicolae Brînzeu (1883-1962) a fost unul dintre numeroşii preoţi ardeleni care și-a dedicat viața și cariera atât Bisericii Greco-Catolice, cât și orașului în care a trăit. A ajuns în 1920 la Lugoj ca protopop, devenind apoi canonic consilier eparhial al Episcopiei şi funcţionând ca prepozit capitular până în 1947, anul pensionării sale.

Nicolae Brînzeu s-a devotat cu totul concetățenilor săi lugojeni și a scris mereu despre orașul în care a trăit. Cei patru copii ai lui, care au absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, au avut și ei o carieră remarcabilă, ușor de reconstituit din cărțile, actele, scrisorile și jurnalele păstrate.

„Acesta este motivul pentru care noi, cei trei nepoți ai părintelui Brînzeu, am înființat muzeul dedicat bunicului nostru, având ajutorul Episcopiei Greco-Catolice, al Primăriei orașului și al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Pe de o parte, am vrut să subliniem contribuțiile aduse de familia Brînzeu bisericii, științei și culturii bănățene; pe de altă parte, sperăm că obiectele expuse reușesc să oglindească felul cum s-a trăit aici cu un secol în urmă. Păstrându-le pentru generațiile mai tinere, ele vor ilustra o formă de viață care astăzi a devenit istorie și vor dovedi că în ciuda unor greutăți ivite din cauza timpurilor agitate, oamenii pot rămâne fermi în credinţa şi adevărurile lor spirituale ”, a declarat prof. dr. Pia Brânzeu.

 

Lugoj Expres Expoziția foto-documentară: „Un nume, o familie, un oraș: Nicolae Brînzeu și Lugojul” vernisaj preoți ardeleni Nicolae Brînzeu și Lugojul Muzeul de Istorie Lugoj iserica Greco-Catolică expoziție Lugoj epoziție foto-documentară Episcopia Greco-Catolică de Lugoj consilier eparhial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.