Eveniment omagial Constantin Buiciuc, cu lansarea unei antologii postume și un concert de ținută

O manifestare culturală de excepție a avut loc vineri, 24 iunie, de la ora 17, la Sinagoga Neologă din Lugoj. Aceasta a fost consacrată omagierii scriitorului și jurnalistului lugojean Constantin Mircea Buciuc, la un deceniu de la trecerea sa în eternitate și a cuprins un moment muzical-poetic și o lansare de carte.

Este vorba de tomul ”Paradisul întors”, apărut, recent, în condiții grafice deosebite, la Editura ”Eurostampa” din Timișoara, o antologie cu poeziile lui Constantin Buiciuc,  din volumele ”Cartea poeților”, ”Dimineața târzie” și ”Paradisul întors” alese de criticul literar Dorin Murariu, precum și un volum, premiat, de critică literară, ”Oglinda lui Narcis”, ilustrația grafică fiind realizată de pictorul Siviu Oravitzan.

Cuvântul de bun venit a fost adresat numeroasei asistențe de către Ivan Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj, care a subliniat că, pe lângă omagierea regretatului scriitor și jurnalist Constantin Buiciuc, acest eveniment cultural este dedicat, totodată, artiștilor și profesorilor care au făcut posibil ca tinerii din Lugoj să poată ajunge pe culmile măiestriei artistice.

La rândul său, după ce a mulțumit tuturor celor care au ajutat la apariția cărții și la organizarea  evenimentului omagial, Otilia Buiciuc, fiica scriitorului, a precizat: ”Constantin Mircea Buiciuc nu a fost doar tatăl meu, el era un profesor apreciat, un jurnalist devotat și un scriitor plin de modestie. Memoria lui nu-mi aparține doar mie, de aceea, împreună cu familia, am hotărât să reunim o parte din scrierile lui într-o antologie numită Paradisul întors ”.

În cuvântul său, profesorul și criticul literar Dorin Murariu, prieten al celui omagiat, a spus că prin această carte Constantin Buiciuc este alături de noi, împreună cu cei peste 160 de scriitori despre care a publicat atâtea articole. ”Aceste opere au fost  expresia încercării sale de a trece la un nivel superior și anume de a ajunge să scrie o istorie a literaturii române din zona noastră. Timpul însă n-a mai avut răbdare așa că am rămas cu aceste fragmente, care, puse cap la cap, dau imaginea caleidoscopică a literaturii române de aici”, a mai spus vorbitorul, concluzionând: ”Orice cercetător, peste zece sau o sută de ani, care va dori să scrie despre Banat nu va putea evita această carte”.

Un alt prieten al regretatului scriitor și jurnalist, pictorul Silviu Oravitzan, a ținut să precizeze: ”El a fost ca un seismograf. Nu exista săptămână ca el să nu fi scris în ziar o cronică a evenimentelor de la galeria de artă din Lugoj, dar și despre expozițiile mele de la Paris, Berlin sau din America, așa că eu îi datorez foarte mult lui Constantin Mircea  Buiciuc”, subliniind în finalul cuvântului său: ”Toți marii oameni spirituali, toți isihaștrii ortodocși erau smeriți. Mircea era un om smerit. Modestia lui era de fapt o tăcere. Știa foarte multe, trăia viața în sine și trăia vibratoriu cu marile spirite universale.  A fost un om formidabil!”.

Despre activitatea ziaristică și literară a lui Constantin Buiciuc a vorbit apoi scriitorul și jurnalistul Cristian Ghinea. El a spus că pe lângă importanta sa carieră jurnalistică, profesorul Constantin Buiciuc s-a impus ca poet, prozator, dar și critic literar, calitate în care a excelat prin critica de întîmpinare, încurajând astfel tinerii scriitori.

Momentul muzical care a urmat a fost completat cu poezii din noul volum, lecturate de profesorul Dorin Murariu.

În programul muzical au figurat compoziții semnate de: Ravel (Kaddish), M. Moszkowski (Suita în sol minor op. 71), Ch. Giovaninetti (două opusuri în stil minimalist, cu citarea unor motive din J. S. Bach și Paganini), M. Bruch (Kol Nidrei) și D. Șostakovici (ElegieVals și Polka). Concertul a fost susținut de violonistul Florin Paul (cetățean de onoare al municipiului Lugoj, prim-concertmaistru al Orchestrei Radio din Hamburg), pianista Dana Paul Giovaninetti (cetățean de onoare al municipiului Lugoj, profesoară de pian la Conservatorul Departamental din Argenteuil – Grand Paris) și violonistul Christophe Giovaninetti (profesor la Conservatorul Național Superior din Paris). Cei trei muzicieni de talie internațională și-au confirmat din nou valoarea, excepționala lor interpretare fiind, în final, aplaudată la scenă deschisă de întreaga asistență.

Reușita manifestare culturală s-a încheiat prin cuvintele gazdei, Ivan Bloch: ”Să-i fie memoria binecuvântată lui Constantin Buiciuc.”

                                                                                       Nicolae Laiețiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.