Episcopul greco-catolic de Lugoj s-a întâlnit cu la Papa Francisc

PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, a avut o întrevedere cu Papa Francisc, cu prilejul vizitei ad limina apostolorum, pe care episcopii catolici din România au efectuat-o, în prima decadă a acestei luni, la Roma.

A fost cea de a cincea vizită ad limina apostolorum a Conferinţei Episcopale Române după 1990, şi prima la actualul Suveran Pontif, Papa Francisc.

Vizita ad limina apostolorum (în traducere: la mormântul Apostolilor) este vizita periodică pe care episcopii unei Conferințe episcopale o fac împreună la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul, „stâlpii” Bisericii, şi la Urmaşul lui Petru, pentru a fi întăriţi de el în credinţă şi pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu Suveranul Pontif.

Cu prilejul acestei vizite, episcopii români au concelebrat, în dimineața zilei de joi, 8 noiembrie, Sfânta Liturghie cu Papa Francisc, în Capela Sf. Marta din Vatican, și au fost primiți în audiență de Sfântul Părinte, după care s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

În cadrul vizitei, episcopii catolici români au celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sf. Petru din Vatican, la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru, au avut întâlniri cu reprezentanții Congregației pentru Cauzele Sfinților şi cu cei ai Secretariatului de Stat, precum și cu reprezentanții Congregației pentru Episcopi și cu cei ai Congregației pentru Doctrina Credinței.

Episcopii români s-au întâlnit și cu reprezentanții comunității românilor catolici şi au celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica San Vitale, sediu al misiunii catolice pentru emigranţii români din Roma şi din împrejurimi. La celebrare a participat şi E.S. Liviu-Petru Zăpîrţan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun.

Ultima vizită ad limina apostolorum a episcopilor români la Sfântul Scaun, înainte de intrarea ţării sub dominaţie comunistă, a avut loc în 1937. Vizitele au fost reluate după căderea regimului comunist: episcopii au fost de trei ori la Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea – în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 şi 24 februarie-1 martie 2003 –, şi o dată la Papa Benedict al XVI-lea, în 8-13 februarie 2010.

Lugoj Expres Episcopul greco-catolic de Lugoj s-a întâlnit cu la Papa Francisc vizit[ Vatican Roma PS Alexandru Mesian Papa Francisc Lugoj episcopul greco-catolic episcopii catolici episcop

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.