Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, în doliu! Episcopul Alexandru Mesian a trecut la cele veșnice

În dimineața zilei de 11 martie 2023, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani.

„Cu regret şi durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, anunțăm că în dimineaţa zilei de 11 martie 2023, Preasfinția Sa Alexandru MESIAN, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, s-a stins lin din viață la vârsta de 86 de ani, la Spitalul Municipal din Lugoj.

Starea sănătății Preasfinției Sale s-a deteriorat progresiv în ultimele luni. În seara zilei de 4 martie a fost internat de urgență cu insuficiență respiratorie acută la Lugoj, Preasfinția Sa fiind diagnosticat cu multiple patologii.

Preasfinția Sa Alexandru și-a împlinit misiunea slujindu-L pe Dumnezeu şi poporul care i-a fost încredințat, timp de 58 ani ca preot și 29 de ani ca episcop, încheindu-și viața așa cum ne rugăm la Dumnezeiasca Liturghie: „sfârșit creștinesc, fără pătimire”.

Întregul cler eparhial, călugării, călugărițele și poporul credincios al îndoliatei Eparhii de Lugoj, înalţă rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”, a anunțat Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

Preasfințitul Alexandru Mesian a fost cel de-al X-lea episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Lugoj.

PS Alexandru Mesian s-a născut la 22 ianuarie 1937, în localitatea Ferneziu (Baia Mare), judeţul Maramureş. A urmat cursurile şcolii elementare la Ferneziu, a absolvit şcoala profesională – profil chimie la Baia Mare și  Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” Baia Mare. A fost admis în Dieceza romano-catolică de Timişoara pentru a urma studii teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi, unde a fost înscris ca student teolog în anul 1957, însă, pe motiv că provine dintr-o familie greco-catolică din Transilvania, din dispoziţia Departamentului Cultelor de la Bucureşti a fost exmatriculat în acelaşi an. După satisfacerea stagiului militar, a lucrat, din anul 1960, în calitate de tehnician, ulterior tehnician principal, la Întreprinderea Mecanică de Maşini şi Utilaj Minier Baia Mare, în compartimentul CTC Laboratoare, până în anul 1990, an în care s-a transferat la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Baia Mare, episcopie reînfiinţată în acel an, unde a ocupat funcția de vicar general.

În perioada 1960-1965, a urmat studiile teologice în strict secret, în clandestinitate. După amnistia generală dată în 1964, când unii episcopi şi preoţi profesori de teologie au ieşit din închisoare, a fost verificat asupra cunoştinţelor teologice de profesori de specialitate. A fost hirotonit preot în strict secret la data de 8 mai 1965, de P.S.S. Ioan Dragomir, episcopul român unit al Maramureşului. Până în anul 1972, nici măcar părinţii nu au ştiut că au în casă un fiu preot, deşi celebra Sfânta Liturghie zilnic, în camera sa. În perioada 1965-1990, în aceleaşi condiţii de clandestinitate şi supraveghere s-a ocupat de catehizarea şi asistenţa spirituală a celor care doreau acest lucru şi care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuţiei şi a interdicţiilor la care erau supuşi. Acestea le făcea atât în Baia Mare cât şi în alte localităţi din teritoriul Diecezei de Maramureş.

La 20 iulie 1994, Alexandru Mesian a fost numit de  Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului, Lucian Mureşan, asistat de episcopul Ioan Ploscaru şi de episcopul George Guţiu. În luna octombrie 1994, Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995, a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea episcop eparhial al Lugojului, fiind întronizat ca episcop diecezan la 5 mai 1996. Din anul 1994 a fost responsabil cu ecumenismul în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte. Din anul 2005 este Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj, iar în anul 2016 a primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Timiş. În anul 2017, PS Alexandru Mesian a devenit Cetățean de Onoare al Comunei Bocsig, iar în anul 2018 – Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare și  Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin.

 

Lugoj Expres Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, în doliu! Episcopul Alexandru Mesian a trecut la cele veșnice PS Alexandru Mesian Episcopul Alexandru Mesian Episcopia Greco-Catolică de Lugoj episcop de Lugoj Eparhia Greco-Catolică de Lugoj doliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.