Elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, mobilitate Erasmus+, în Franța

Zece elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au participat, în perioada 31 martie – 4 aprilie 2025, la o mobilitate Erasmus+ în Franța,  la EPL de l’Oise din Airion.

La începutul primei zile de mobilitate, elevii de la HasdEU au fost întâmpinați de conducerea școlii gazdă și de elevii din Franța implicați în proiect. Elevii din Franța le-au prezentat oaspeților români școala în care învață. După vizitarea școlii gazdă, elevii din cele două țări au participat la o activitate interactivă în care au învățat despre politică, evenimente actuale și stereotipuri. Activitățile de învățare s-au desfășurat în grupuri mixte, limba de comunicare fiind franceza.

În a doua parte a zilei, elevii români și francezi au urmărit filmul lui Jean Pierre Jeunet, l’Incroyable destin d’Amélie Poulain. La sfârșitul zilei, elevii din cele două țări s-au implicat în activități sportive sau culturale (dansuri, cântece etc.). Elevii români au completat jurnalul zilei, iar mai târziu au participat la o cină comună cu elevii francezi, unde s-au servit diverse specialități locale franceze.

Marți, 1 aprilie 2025, în cea de-a doua zi a mobilității Erasmus+ a elevilor de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj în Franța, tinerii liceeni din România au făcut o excursie la Paris. În cartierul Montmartre, elevii s-au implicat în diverse activități pe baza filmului lui l’Incroyable destin d’Amélie Poulain. Elevii au vizitat Basilica Sacré Coeur și Place du Tertre și au realizat sarcinile de lucru propuse de profesori din școala gazdă.

În a doua parte a zilei, elevii au făcut un tur de descoperire a patrimoniului cultural al Parisului, vizitând grădinile Trocadéro, Turnul Eiffel, cheiurile Seinei, Notre Dame, Champs Elysées și Place de la Concorde. Elevii au întocmit un jurnal al zilei, au notat pe fișe aspecte reprezentative legate de cultura și civilizația franceză, iar elevii francezi a fost ghizi pentru oaspeții lor și le-au oferit informații despre cele mai reprezentative clădiri din Paris.

Respectând tradiția, vizita s-a încheiat cu o vizită la casa în care a locuit Iulia Hasdeu la Paris, pe Rue Saint-Sulpice.

Miercuri, 2 aprilie 2025, elevii de la HasdEU  au participat la un tur ghidat al castelului medieval din Compiègne și au învățat despre istoria Franței prin contactul direct cu un sit istoric.

În a doua parte a zilei, elevii lugojeni, alături de gazdele lor din Franța, au participat la un tur ghidat la Mémorial de l’internement et de la deportation à Royallieu. Aici participanții au descoperit  evenimentele care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în Franța și cum au fost încălcate drepturile omului în această perioadă.

Joi, 3 aprilie 2025, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” aflați într-o mobilitate Erasmus+ în Franța au participat la o excursie la Amiens. În prima parte a zilei, elevii francezi au fost ghizi pentru colegii din România, prezentându-le informații despre Quartier libre. Elevii din România, au completat o fișă, necesară pentru realizarea jurnalului zilei.

Activitățile au continuat cu o activitate organizată de Europe Direct din Hauts de France, în care elevii români și francezi au învățat despre valorile Uniunii Europene.

A urmat vizitarea Catedralei gotice din Amiens, activitate în care elevii francezi au fost ghizi pentru elevii români, oferindu-le informații despre una dintre cele mai reprezentative clădiri din Franța. Elevii lugojeni și-au notat principalele aspecte reprezentative legate de civilizația franceză.

Vineri, 4 aprilie 2025, elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au participat la ore de fizică, engleză, franceză și matematică la școala gazdă. Elevii români au urmărit lecțiile pe baza unor chestionare, diferențele dintre sistemul de învățământ din Franța și România, comparând metodele de predare.

Într-o altă activitate organizată în această ultimă zi a mobilității, elevii au discutat despre ceea ce au învățat, punând accent pe cunoștințele obținute în domeniul culturii și civilizație franceze, despre cele mai importante momente ale istoriei Franței și Europei, despre cele mai importante figuri ale istoriei Franței, despre legăturile culturale dintre Franța și România. Elevii au făcut prezentări scurte în limba franceză pentru a demonstra ce au învățat.

În a doua parte a zilei, elevii români și francezi au lucrat împreună pentru a realiza produsul final ale mobilității: banner / construcție colectivă de frescă. Seara, elevii au participat la o vizită ghidată în orașul Clermont unde au putut vedea cele mai importante atracții culturale ale acestei localități: cetatea și centrul orașului, precum și expoziția de artă stradală.

În urma activităților din această zi, elevii au dobândit cunoștințe de specialitate (franceză, fizică, engleză și matematică) și despre metodele de predare-învățare în Franța și și-au dezvoltat terminologia în limba franceză specifică domeniului. Elevii români au participat la activități de grup, dezvoltându-și abilitățile de lucru în echipă.

Participând la aceste activități, elevii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în franceză, au învățat despre istoria, cultura și civilizația Franței și și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în franceză. Elevii au înțeles importanța conservării patrimoniului național și și-au îmbunătăți abilitățile civice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.