Elevi de la Colegiul “C. Brediceanu”, la o întâlnire Escape, la Tabor – Cehia

Cinci elevi din clasele a IX-B şi a XI-A de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, însoţiţi de profesoarele Adriana Mariş (responsabil de proiect pentru România) şi Mihaela Bînă, au participat, în perioada 9 – 15 octombrie 2016,  la cea de-a şaptea întâlnire de învăţare – predare – formare a proiectului Escape (Enhanced Skills, Competence and Practice for the Economy) din cadrul programului Erasmus+, proiect de parteneriat strategic pentru educaţie şcolară, acţiunea cheie 2 – Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici.

La acest proiect participă licee şi şcoli din şapte ţări dunărene: Austria, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Reuniunea a avut loc în localitatea Tabor din Cehia şi urmează celei din aprilie, la care Colegiul Naţional “Brediceanu” şi  Lugojul au fost gazde. Întâlnirea din Cehia s-a desfăşurat la Liceul Economic din localitate, Obchodni akademie a Vyssi odborna skola ekonomicka, membru, de asemenea, în proiect şi s-a deschis oficial activitatea pentru această sesiune, luni 10 octombrie 2016, ora 8.00, după cuvântul de început al gazdelor, directorul liceului, Jana Turanova şi responsabila pentru partea cehă, Alena Jandlova.

Dacă pentru prima activitate elevii au prezentat în mod original, creativ, eficient sau amuzant tema pregătită cu colegii, acasă: Centrul de informare turistică locală şi serviciile oferite de acesta, pentru atelierele de lucru şi activităţile zilelor următoare ei au fost repartizaţi în echipe internaţionale în care au colaborat pentru a finaliza sarcinile şi temele de lucru primite. Toate acestea s-au derulat sub formă de competiţii pe parcursul celor cinci zile în care cei mai buni, mai creativi sau eficienţi au învins.

Festivalul regiunilor danubiene a stârnit interesul participanţilor prin frumuseţea costumelor şi dansurilor sau obiceiurilor prezentate de către fiecare ţară în parte, perechea de dansatori lugojeani remarcându-se prin virtuozitatea execuţiei şi eleganţa costumelor. La standul de prezentare, jocul “Cine localizează pe harta României cât mai multe locuri turistice, monumente şi oraşe?” a atras un  număr mare de vizitatori din şcoala-gazdă. În aceeaşi zi, prof. Adriana Mariş a ţinut pentru una din echipele internaţionale o lecţie de Statistică matematică.

Au urmat vizitarea oraşului Praga şi a Fabricii de Bere Budweiser de la Ceske Budejovice şi atelierele de lucru pentru finalizarea temei de dezvoltare a creativităţii cu două secţiuni: pliant de promovare şi prezentare “Cum să atragi turiştii chinezi în Tabor, Boemia de Sud”.

Rezultatatele au fost anunţate în ultima zi a întâlnirii de la Tabor, după prezentarea proiectului de către fiecare echipă. Chiar dacă echipa ”roşie” a învins, iar cea “verde” a obţinut locul II, componenţii celorlalte team-uri au fost bucuroşi de experienţa acumulată , de abilităţile şi de prieteniile dobândite.

Tot cu acest prilej au fost discutate şi puse la punct activităţile ultimei reuniuni, cea de la Vidin, la care elevii de la Brediceanu au început să se gândească încă din timpul drumului de întoarcere spre Lugoj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.