Elevi de la Colegiul „C. Brediceanu”, implicați într-un proiect Erasmus+, în Polonia
În orașul polonez Pulawy a avut loc, în perioada 9 – 15 aprilie, cea de a doua activitate de predare – învățare – formare din cadrul proiectului european Erasmus+ „School 21, Digitally and Socially Yours”, implementat de Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj în parteneriat cu alte patru licee europene. Această întâlnire a avut ca temă serviciul comunitar în favoarea persoanelor cu dizabilități mintale.
Colegiul Național ”C. Brediceanu” a fost reprezentat la această întâlnire de elevii Bianca Bredicean, Roxana Borlovan, Evelina Frățilă și Maximilian Bogdan, care au fost însoțiți de doamnele profesoare Daniela Popovici și Adriana Mariș.
Împreună cu gazdele și cu ceilalți parteneri, reprezentanții colegiului lugojean au vizitat un centru de zi pentru adaptarea tinerilor cu sindromul Down, precum și o instituție pentru persoanele cu dizabilități mentale și au participat, alături de aceștia, la activitățile lor obișnuite: confecționarea de obiecte decorative, pictură, gătit, cântat, dans.
Activitățile desfășurate la școală s-au concentrat pe învățarea socială și emoțională. Împărțiți în grupuri internaționale, liceenii europeni s-au documentat și au realizat prezentări referitoare la dependențele care amenință societatea secolului XXI: telefonul mobil, alcoolul, tutunul, medicamentele și substanțele halucinogene, căutând soluții pentru diminuarea efectului acestora asupra tinerilor.
În cursul acestei întâlniri a avut loc și o deplasare la Varșovia, unde, după o scurtă incursiune istorică, culturală și științifică asupra orașului, elevii și profesorii au participat la repetițiile grupului de dansatori Mazowiacy. Acest grup integrează persoane cu sindromul Down sau alte dizabilități alături de elevi de liceu și tineri dansatori, care ating împreună performanțe remarcabile și constituie astfel un bun exemplu de terapie prin artă.
Spațiul virtual al proiectului, https://twinspace.etwinning.net/44282/ găzduiește toate materialele realizate și prezentate în timpul întâlnirilor, ca și activitățile desfășurate între întâlniri, în grupurile online. În aceste zile, elevii lucrează la prezentarea unor sinteze referitoare la persoanele cu nevoi materiale accentuate: familii monoparentale, șomeri, persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, persoane fără adăpost și modul în care acestea pot fi ajutate de societate.
Următoarea întâlnire a partenerilor de proiect va avea loc la Lugoj la începutul anului școlar viitor și se va axa pe serviciul comunitar și persoanele cu dizabilități fizice.
Proiectul „School 21, Digitally and Socially Yours” este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, acţiunea-cheie 2: Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici, domeniul Parteneriate strategice pentru educaţie.