Eftimie Murgu – omagiat, la Lugoj, la împlinirea a 147 de ani de la trecerea în veșnicie

Eftimie Murgu, marele om de cultură și luptător pentru cauza națională, a fost omagiat vineri, 12 mai, la Lugoj, la împlinirea a 147 de ani de la trecerea în veșnicie.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de parastas săvârșită în Capela cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta cimitirului istoric din Lugoj, sub a cărui pardoseală își doarme somnul de veci marele cărturar, de către un sobor de preoți format din părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului și părintele prof. univ. dr. Vasile Muntean, în prezența autorităților locale și a oamenilor de cultură din localitatea natală care îi poartă numele din județul Caraș-Severin. 

„Comemorarea filosofului și pașoptistului Eftimie Murgu este o datorie a Episcopiei Caransebeșului nu doar pentru că s-a născut în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin, ci pentru că și-a exprimat, între dezideratele sale pașoptiste, și dorința ca Biserica Ortodoxă din Transilvania și Banat să se desprindă de sub suveranitatea sârbească, să dobândească o autonomie și să-și poată regăsi rostul său în istorie. De aceea, la 12 mai, ne aducem aminte de cel care a fost și rămâne filosoful, pașoptistul, omul de cultură și reprezentantul poporului român din Banat, Eftimie Murgu”, a subliniat părintele arhimandrit dr. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

După slujba de pomenire au urmat scurte evocări ale vieții și activității marelui om de cultură. În continuare, s-au depus coroane și jerbe de flori în fața monumentului funerar. De asemenea a fost adus și pământ din locurile natale de către delegația almăjană.

Eftimie Murgu s-a născut la 28 decembrie 1805 în Rudăria, comitatul Caraș-Severin și a fost un jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta. Marele cărturar a luptat pentru independența Bisericii Ortodoxe Românești și ieșirea ei de sub ierarhia sârbească precum și pentru drepturile poporului român din Banatul Istoric. După o viață plină de zbucium și luptă pentru drepturile poporului român din Banatul Istoric, trece la Domnul într-o zi de joi în 30 aprilie/12 mai 1870 în Budapesta, în casa sa. A fost îngropat în 14 mai 1870. În anul 1932, osemintele pământești ale lui Eftimie Murgu au fost aduse în țară și depuse la Lugoj în cimitirul istoric unde își doarme somnul de veci alături de alte personalități importante ale Banatului.

(Sursa: episcopiacaransebesului.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.