Educația schimbă vieți! HasEduCația te face MARE!

Pentru participarea la ediția 2019-2020 a concursului „Euroscola” – #EuroscolaRO2019, care se desfășoară sub titlul generic „Educația schimbă vieți”, elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj au implementat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg, cu privire la rolul educației, pe care l-au numit HasEduCația te face MARE.

Echipa de implementare a proiectului a ales să realizeze această campanie în jurul personalității Iuliei Hasdeu, de la a cărei naștere se împlinesc 150 de ani, în 14 noiembrie 2019.

Grupul țintă al proiectului au fost 600 de elevi din clasele terminale de gimnziu (clasa a VII-a și clasa a VIII-a). Motivul principal al acestei alegeri este faptul că foarte mulți elevi nu mai continuă școala în niciun fel la sfârșitul clasei a VIII-a.

Conform statisticilor, în 2015, au terminat clasa a VIII-a 179.703 elevi, însă, în toamna aceluiaşi an, doar 128.685 au început primul an de liceu.

Majoritatea copiilor care părăsesc şcoala la sfârșitul clasei a VIII-a sunt din mediul mediul rural, care nu au liceu în localitate şi nu au posibilitatea financiară să îşi plătească transportul până la şcoală. Tocmai de aceea în grupul țintă al proiectului au fost incluși elevi din școli din mediul rural. De asemenea, prin acțiunile din cadrul proiectului s-a încercat să se conștientizeze populația adultă a orașului Lucoj cu privire la importanța educației.

Campania de participare la concursul Euroscola 2019 a început cu realizarea unei echipe de proiect formată din 24 de elevi de la Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj. Profesorii coordonatori au format această echipă pe bază de voluntariat. Coordonatorii proiectului au reușit să semneze 17 protocoale: 8 cu școli din Lugoj, 5 cu școli din afara Lugojului, 3 cu intituții de cultură din Lugoj și un protocol cu un ONG. Organizația neguvernamentală Animus Libri a oferit o finanțare pentru implementarea proiectului. Cu finanțarea primită a fost multiplicat afișului proiectului și s-a trecut la realizarea unor obiecte de îmbrăcăminte personalizate cu sigla proiectului.

Pentru implementarea proiectului echipa de proiect s-a hotărât să folosească metoda Story telling sau Arta povestirii. Viața Iuliei Hasdeu a fost transformată într-o poveste care a fost prezentată elevilor din grupul țintă. Elevii din echipa de proiect elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a de la cele 14 școli cu care au fost semnate protocoale. Unele prezentări s-au desfășurat în spațiul pus la dispoziție de instituții de educație și cultură din Lugoj: Biblioteca Municipală Lugoj sau Universitatea Europeană Drăgan. Pentru realizarea acestor prezentări elevii din echipa de implementare a proiectului au străbătut peste 200 de kilometri și au discutat cu aproximativ 800 de elevi.

După realizarea prezentărilor, echipei proiectului HasEduCația te face MARE a hotărât să folosească metoda expoziția vie (living exhibition) pentru a atrage atenția asupra importanței educației și adulților din grupul țintă. La mijlocul lunii octombrie am organizat trei acțiuni folosind metoda expoziția vie. Cele trei acțiuni au fost realizate în fața unor instituții de cultură și educație din Lugoj. Circa 200 de persoane adulte au reacționat cu membrii echipei de proiect în timpul acestor acțiuni. În realizarea expoziției s-au folosit tot materiale legate de viața Iuliei Hasdeu și de importanța educației în viață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.