Ediția a doua a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”

La Lugoj va avea loc, în perioada 10-12 mai, cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu”.

Competiția, inițiată de prof. dr. Constantin Tufan Stan, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu mezzosoprana Aura Twarowska director artistic, este deschisă tuturor categoriilor de voci și are ca scop promovarea creației lui Tiberiu Brediceanu, promovarea Banatului în general și a Lugojului în special pe plan muzical, dar și susținerea tinerelor talente.

La ediția din acest an și-au anunțat participarea 12 concurenți: Bronislaw-Anton Babiaș (bas, România), Adelina-Maria Cociobanu (mezzosoprană, România), Andrei Cocîrlea (bariton, România), Florina Dan (soprană, Ucraina), Aurelian-Mihai Filip (bariton, România), Ionuț Godja (bariton, România), Roana Iancu (soprană, România), Virineia Pîrnău (soprană, Republica Moldova), Marina Santrac (soprană, Serbia), Antonia-Cosmina Stancu (mezzosoprană, România), Miriam Tămășilă (soprană, România) și Anna-Mária Vinczi (soprană, România).

Prima etapă, eliminatorie, va avea loc vineri, 10 mai, de la ora 16, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, locație unde sâmbătă, 11 mai, se va desfășura și etapa a II-a (finală) a competiției. Festivitatea de premiere și Gala laureaților vor avea loc duminică 12 mai, de la ora 17, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”.

Juriul concursului este format din: dr. Aura Twarowska, prof. univ. Georgeta Stoleriu și prof. univ. dr. Mihai Cosma (ambii de la Universitatea Națională de Muzică București), iar acompaniamentul competitorilor va fi asigurat de către prof. univ. dr. Crimhilda Cristescu, de la Universitatea Națională de Muzică din Capitală, și de prof. Evelin Roman, de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

În ziua a doua a concursului, sâmbătă, 11 mai, la ora 19, pe scena Studioului de Concerte “Elisabeta Toth” al Școlii Gimnaziale de Muzică “Filaret Barbu”, sub genericul „Armonii lugojene”,  mezzosoprana Aura Twarowska va susține un recital de lieduri din creația unor autori lugojeni (Ioan Vidu, Zeno Vancea, Liviu Tempea), cu o primă audiție absolută: un lied de dragoste de Achim Stoia, dedicat însă unei tinere lugojene, marea sa iubire din anii studenției petrecuți la conservatorul bucureștean (la pian: Raluca Miclăuș), iar pianista Silviana Cîrdu, de la Facultatea de Muzică din Timișoara, va susține un recital cu creații de Liviu Tempea.

Melomanii lugojeni vor asista și la o lansare de carte – „Eternul feminin. Particularități stilistice în creația vocală a lui Nicolae Coman”, de Constantin-Tufan Stan, în prezentarea prof. univ. dr. Mihai Cosma, de la Universitatea Națională de Muzică din București.

Concursul este organizat de Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” și Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în colaborare cu Primăria Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Consiliul Județean Timiș.

Lugoj Expres Ediția a doua a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu” Ucraina Tiberiu Brediceanu Serbia România Republica Moldova Lugoj Concursul Internațional de Canto Tiberiu Brediceanu concurs concurenți canto

Lugoj Expres Ediția a doua a Concursului Internațional de Canto „Tiberiu Brediceanu” Ucraina Tiberiu Brediceanu Serbia România Republica Moldova Lugoj Concursul Internațional de Canto Tiberiu Brediceanu concurs concurenți canto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.