După 30 de ani: Revoluția Română, la Washington DC

În perioada 21 -29 octombrie, la Washington DC – SUA,  delegația română  condusă de Petrică Dorin Balint, coordonator de proiect,  a participat la  prima etapă a Programului „După 30 de ani. Revoluția Română. Un studiu al dezvoltărilor democratice”, dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, organizat de Secretariatul de Stat  pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instalat în România în perioada 1945-1989, prin Secretar de stat Laurențiu Florian COCA, în parteneriat cu Universitatea George Washington și Federația Națională Loja de Onoare a Revoluționarilor din Decembrie 1989, cu participarea Universității de Vest Timișoara și a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Această primă etapă a cuprins întrevederi cu oficiali ai Departamentului de stat American, oficiali ai Ambasadei României în SUA,  ai Universității George Washington, organizarea unui eveniment major cu public, recepții și dineuri, seminarii și vizite la instituțiile democrației americane: Congresul American, Biblioteca Congresului, Curtea Supremă de Justiție.

Evenimentul istoric, cultural și educațional a avut un real  succes și a readus în prim plan faptele de vitejie și eroismul de care a dat dovadă poporul român în acel sângeros Decembrie ’89, în lupta cu un stat totalitar instaurat în România de dictatorul Nicolae Ceaușescu.

În data de 23 Octombrie, la Muzeul Universității George Washington, în cadrul aceluiași program,  s-a desfășurat Conferința  „După 30 de ani: Revoluția Română din 1989”, în prezența unui public impresionant, unde a avut loc un dialog cu excelența sa dl. George Cristian  Maior, ambasadorul României în SUA și  Dr. Dennis Deletant, profesor de studii  românești  de la Univesitatea Georgetown,  despre lupta pentru democrație din 1989, consolidarea democrației în România și  importanța României la securitatea regiunii.

La acest eveniment au mai participat Liviu Voinea  – reprezentantul României la FMI, Jennifer Fox – Director Trezorerie SUA pentru Programe Internaționale,  Marlene  Laruelle – Director al Institutului de Studii Europene, Ruse și Euroasiatice, diplomați, istorici, luptători în Revoluție, cadre universitare, studenți   și oameni de afaceri interesați de România.

Delegația română a mai  avut întrevederi cu Donna Scarboro – Vicepreședinte al Universității George Washington, cu Ewie Downie  – Decan de cercetare al Colegiului de Arte și Științe al Universității George Washington și cu Dr. Col. Cătălin Constantin  Mihalache –  Atașat al apărării, militar, aero şi naval la Washington.

De asemenea, coordonatorul  proiectului,  Petrică Dorin  Balint a avut onoarea de a purta discuții cu Philip Reeker –  adjunctul Secretarului de Stat American pentru Afaceri Europene și Euroasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA,  pe   tema  „1989 – An decisiv pentru Europa”.

În încheierea Programului, au fost stabilite  parteneriate pe o perioadă de  5 ani  pentru promovarea Revoluției Române și a idealurilor sale, dezvoltarea schimburilor culturale și educaționale, cercetarea în domeniile legislativ, societate civilă și apărare, precum și pentru consolidarea relațiilor româno- americane,  Universitatea George Washington arătând un real interes de colaborare cu Guvernul României.

“Nu trebuie să uităm că Revoluția este un bun istoric, al unui întreg popor, un act înfăptuit de oameni pentru oameni, cu curaj, spirit de sacrificiu și dârzenie în numele unor idealuri sfinte. Revoluția Română din Decembrie ‘89 trebuie să rămână a poporului român, a celor care au înfăptuit-o, nu doar pentru a fi scrisă în Cartea de aur a Istoriei neamului, ci și pentru imaginea noastră ca popor și țară”, a declarat Petrică Dorin Balint, coordonatorul proiectului.

 

Secretar de stat, Laurențiu Florian Coca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.