Drumul de acces în cartierul Militari, amenajat de municipalitate pe un teren al Armatei, rămâne subiect de dispută în Consiliul Local Lugoj
Soluția propusă de Primăria Lugoj pentru preluarea terenului de la Ministerul Apărării Naționale, care include și drumul de acces în cartierul Militari, a fost respinsă de consilierii lugojeni de la PNL, PMP și… ALDE (consilierul independent Liviu Brândușoni nu și-a exprimat votul).
În ședința extraordinară a Consiliului Local Lugoj de joi, primarul Francisc Boldea a repus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „Solicitarea către Guvernul României de mitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al Statului Român și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Municipiului Lugoj, județul Timiș, a unei părți din imobilul 1252 situat în municipiul Lugoj”, spunându-le aleșilor locali că nu mai au niciun motiv să nu voteze proiectul, pentru că nu va mai fi cheltuit niciun leu din bugetul local pentru construirea celor 30 de apartament care vor trebui date, la schimb, Armatei, realizarea unităților locative urmând să fie finanțată de către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).
De asemenea, primarul Francisc Boldea a avertizat că, dacă proiectul de hotărâre nu va fi votat, Armata va închide, începând cu data de 1 septembrie, drumul de acces în cartierul Militari.
„În urma discuțiilor cu cei de la ANL, urmează ca ei să construiască, conform protocolului cu noi, 150 de locuințe dintre care 30 să le dăm pentru Armată, astfel încât, acea ipoteză cu cheltuielile din bugetul local cade, pentru că nu mai cheltuim nimic din bugetul local. Doar primim gratuit 8.250 de mp de teren și clădirile aflate pe el, în plus câștigăm și 120 de apartamente pentru noi. Ca atare, din punct de vedere financiar nu se cheltuie niciun leu din partea bugetului local, dar trebuie să se dea ordonanța, altfel notificarea pentru închiderea porții (drumul de intrare în cartierul Militari – n.r.) intră în vigoare, cu 1 septembrie. În termen de 90 de zile trebuie să eliberăm zona respectivă și nu există niciun drept de preemțiune, nici nimic, pentru că este unitate militară și depozit de muniție regional, cel mai aproape de graniță și nimeni nu mai permite accesul, dacă nu se aprobă acum. Ca atare, și de aceea am pus proiectul în ședințe extraordinară, nu mai există timpul fizic pentru a se da o hotărâre de guvern. Acum nu mai există niciun impediment financiar, nu există nimic, ca să nu facem transferul”, a spus Francisc Boldea.
Consilierul liberal Bogdan Blidariu a atras atenția că cele 150 de apartamente ANL nu vor fi construite pe terenul care trebuie transferat de la MApN, ci pe terenul unde primăria este deja proprietar, iar construcția acestora, conform informării celor de la ANL, se va face etapizat, în funcție de fondurile alocate, cel mult 30 de unități locative/etapă.
“Nu se construiește nimic pe terenul pe care îl primim de la Armată, ci pe terenul unde primăria este proprietar și unde oricum era prevăzută construcția de blocuri ANL. Mai mult, ANL a emis o informare prin care precizează că ridicarea unor noi blocuri de locuințe se vor face în limita alocărilor bugetare anuale, prioritate având construcțiile începute anterior. Oricum nu vor fi 150 de apartamente, construcția va avea o frecvență de 30 pe an”, a spus Bogdan Blidariu, menționând și că „nu există nicio problemă cu intrarea în cartierul Militari, pentru că, MApN și-a manifestat disponibilitatea transferului fără plată a terenului pe care este construit drumul de acces, cu condiția ca autoritatea publică locală să adopte o hotărâre care să aibă ca obiect transmiterea acestuia în domeniul public al municipiului Lugoj”.
În final, proiectul de hotărâre a căzut, din nou, la vot, fiind susținut doar de către consilierii PSD.