Doar 5 candidați pentru funcția de primar al municipiului Lugoj participă la dezbaterea electorală „Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ?”

Dezbaterea electorală „Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ?”, care va avea loc în data de 2 iunie 2024, de la ora 18, va reuni doar  5 din cei 11 candidați înscriși în competiția pentru funcția de primar al municipiului Lugoj. 

Dintre cei 11 candidați, au fost invitați primii 7 pretendenți cu șanse reale de a câștiga fotoliul de primar al Lugojului: Anca Micşa Oprea (REPER), Adi Ladislau Szabo (AUR), Călin Dobra (PSD), Claudiu Alexandru Buciu (PNL), Cristian Sfercoci (independent), Elena Danciu (PNCR) și Erwin Floroni (Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei).

După ce Erwin Floroni, candidatul Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei, a anunțat că nu poate da curs invitației de a participa la această dezbatere electorală, vineri, 31 mai, și candidatul PSD, Călin-Ionel Dobra, a comunicat că nu va participa.

„Legislația în vigoare prevede ca organizatorii emisiunilor și dezbaterilor electorale trebbuie să asigure tuturor competitorilor electorali condiții echitabbile în ceea ce privește exprimarea, pluralismul opiniilor și echidistanța, ori, în situația de față, cea a organizării și desfășurării DEZBATERII ELECTORALE Direct la Subiect – Eu cu vine VOTEZ? din data de 22 iunie 2024, conform articolelor publicate chiar de către site-urile și canalele de social media ale colaboratorilor evenimentului, enumerați în continuare: Actualitatea (publicație tipărită/online), Banat News (publicație online), Lugojeanul (publicație online), Lugoj Expres (publicație online), Redeșteptarea (publicație tipărită/online), am constatat faptul că doar un număr de șapte candidați, din totalul celor 11 candidați înscriși în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2024 la funcția de Primar al Municipiului Lugoj au fost invitați și vor participa la această dezbatere, ceea ce contravine prevederilor legale. Având în vedere că, la mementul acceptății invitației dvs. de a participa la această dezbatere, nu am fost informat despre faptul că vor participa doar o parte a candidaților la funcția de Primar al Municipiului Lugoj și nu toți candidații, așa cum ar fi fost firesc, moral și legal, iar aceste informații nu mi-au fost transmise în scris sau verbal de către Dvs. în calitate de organizator și nu sunt evidențiate nici în REGULAMENTUL DE DESFĂȘURARE LA DEZBATEREA ELECTORALĂ Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ? din data de 2 iunie 2024. Ținând cont de faptul că  orice candidat la o funcție publică trebuie să aibă în vedere, în primul rând, respectarea legislației în vigoare și să nu întreprindă acțiuni care contravin acesteia, consider că participarea mea la dezbaterea organizată de dvs. nu se poate face cu respectarea legislației în vigoare și astfel mă văd nevoit să vă comunic că nu voi participa la această dezbatere electorală”, a transmis Călin-Ionel Dobra, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Lugoj.

Astfel, din cei 7 candidați invitați la dezbaterea electorală „Direct la Subiect  Eu cu cine VOTEZ?”, vor participa doar cinci: Anca Micşa Oprea (REPER), Adi Ladislau Szabo (AUR), Claudiu Alexandru Buciu (PNL), Cristian Sfercoci (independent) și Elena Danciu (PNCR).

Dezbaterea electorală „Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ?” este organizată de publicația Știri24PLUS.ro, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Iată și răspunsul transmis lui Călin Dobra de către organizatorul dezbaterii, Ștefan Cosmin Feșto – Marcu, redactorul șef al publicației Știri24PLUS.ro:

„Prin prezenta doresc să vă transmit ca sunteți într-o mare eroare, sau nu cunoașteti legislația în domeniu audiovizual. Legat de raspnsul dumneavoastră comunicat în ultimul moment la data de 31.05.2024, că nu mai doriți să participați la dezbatere electorală programată în data de 02.06.2024, cu toate ca ați confirmat în data de 21.05.2024 participare la Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ ? și în care invocați că o astfel de dezbatere electorala contravine legislației în vigoare, am observant că nu specificați concret nicio lege, decizie CNA sau instrucțiune pe care o încalcă un astfel de demers jurnalistic.

Doresc să vă asigur în continuare ca acestă producție audiovizual produsă de site-ul stiri24plus.ro, este perfect legală și se realizează ținând cont de  reglementările, decizile și instrucțiunile CNA (Consiliul Național al Audiovivualului) privind conținutul audiovizual cu caracter electoral difuzat prin intermediul serviciilor media audiovizuale la cerere. Având în vedere că nu suntem post de radio sau televiziune, noi Știri 24 PLUS și Direct la Subiect ca furnizori de servicii audiovizuale la cere, suntem obligați sa respectăn INSTRUCȚIUNEA nr. 1 din 16 aprilie 2024. Pentru a asigura competitorilor prezenți la dezbaterea electorala, condiții echitabile în ceea ce privește libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor și echidistanța respectăm și DECIZIA nr. 150din 3 aprilie 2024, privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale, care se refera strict la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private.

Referitior la numarul de candidati (din totalul de 11 au fost invitați 7) la dezbaterea electorală organizata de stiri24plus.ro, nicio Lege, Decizie sau Instrucține CNA nu impune și nici nu obligă radiodifuzorii (radio- televiziune) sau furnizorii de servicii audiovizuale (podcast), să invite toți candidații la o singură dezbatere.

Consider că am fost corecți și imparțiali față de dumneavoastră și partidul pe care îl reprezentați, invitând 7 candidați, de la diferite formațiuni politice din cei 11 cu șanse reale de a fi votat primar al Municiliului Lugoj, ceea ce reprezintă un procent de 63% din numarul total al candidaților. Pe de altă parte nu avem posibilitatea logistică și tehnică necesară pentru realizara unei dezbateri electorala cu 11 candidați, nici la nivel de televiziune Națională nu am auzit sau vazut o astfel de dezbatere.

Vă respect decizia de a nu vă prezenta în fața lugojenilor la dezbaterea electorală, Direct la Subiect – Eu cu cine VOTEZ? care are ca scop principal cunoașterea candidaților, programelor și temelor de interes public major. Rămâne la aprecierea publicatiilor colaboratoare: Actualitatea (publicație tipărită/online), Banat News (publicație online), Lugojeanul (publicație online), Lugoj Expres (publicație online), Redeșteptarea (publicație tipărită/online) dacă vor publica motivația neparticipării dumneavoastră la dezbaterea electorală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.