Dezvelirea și binecuvântarea statuii Fericitului Episcop martir greco-catolic Ioan Bălan

Dezvelirea și binecuvântarea statuii Fericitului Episcop martir Ioan Bălan, care este amplasată în Piața „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj, în fața Catedralei Greco-Catolice „Coborârea Sfântului Spirit”, va avea loc duminică, 20 noiembrie.

Sfânta Liturghie arhierească va fi celebrată în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, începând cu ora 10:30, de PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, împreună cu PS Călin Ioan Bot, episcop auxiliar de Lugoj, și un sobor de preoți, iar la ora 12 va avea loc dezvelirea și binecuvântarea statuii Fericitului Episcop martir Ioan Bălan.

Episcopul dr. Ioan Bălan a păstorit Eparhia Greco-Catolică de Lugoj între anii 1936-1959 și a fost beatificat de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 2 iunie 2019, împreună cu ceilalți șase episcopi greco-catolici români – Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, ”uciși din ură față de credință în diverse locuri din România între 1950 și 1970”.

Episcopul Ioan Bălan a încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, în ziua de 4 august 1959, și a fost înmormântat în cimitirul Belu catolic. La 8 octombrie 2013, osemintele Episcopului Ioan Bălan au fost exhumate, iar la 3 noiembrie 2013 au fost așezate în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.