Dezastru în liceele cu clase de seral: peste 90% din elevi lipsesc de la cursuri

La cererea prefectului Mihai Ritivoiu, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a efectuat un control inopinat, în data de 13 martie, la ora 17, în liceele cu cursuri serale. S-a verificat prezența la cursuri, cu scopul prevenirii absenteismului școlar.

Rezultatele controlului: din 2.418 elevi înscriși în 91 de clase la cele 18 licee din județ, au fost absenți 2.227 de elevi (adică 92,10% din elevii înscriși) și 20 de profesori.

Printre unitățile de învățământ verificate s-au aflat și Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” din Nădrag, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj.

La Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj, din cei 238 de elevi înscriși au absentat 225 de elevi (94,54%).

La Liceul Tehnologic „Traian Grozăvescu” din Nădrag, din cei 50 de elevi înscriși au fost absenți 45 (90%), iar la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” din Lugoj, din 85 de elevi înscriși au absentat 30 de elevi (33,29% – cea mai mică rată de absenteism din județ).

„Că România e o țară a formelor fără fond, se știe. Ce am descoperit însă ca urmare a unui control pe care l-am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Timiș mă face să mă iau cu mâinile de cap. Așadar: învățământul seral este o soluție pentru o anumită categorie de persoane ce doresc să se specializeze într-un domeniu și nu dispun de timpul necesar, probabil pentru că muncesc la orele la care alții sunt la școală. E lăudabilă dorința lor de perfecționare, cu atât mai mult cu cât România și-a distrus sistemul de școli de meserii după Revoluție și are mare nevoie de forță calificată de muncă. Ce se întâmplă, în schimb, la învățământul seral depășește cele mai negre așteptări. Inspectoratul Școlar Județean Timiș a efectuat un control inopinat, la cererea mea, în liceele cu cursuri serale. Concluziile? Din 2.418 de elevi înscriși în 91 clase la 18 licee au fost absenți 2.227. Adică 92,10%. Ați înțeles bine, 92 (nouăzeci și doi) la sută din elevi nu erau la cursuri. Mai grav este că, din cele 18 licee, la șase dintre ele prezența era 0 (zero!), la alte nouă prezența era sub 10%. Un singur liceu avea o prezență mai acătării (și ea extrem de redusă), de 65%: Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” din Lugoj. În rest, dezastru”, a transmis prefectul Mihai Ritivoiu.

Totodată, prefectul de Timiș a menționat că nu tolerează astfel de practici și că a cerut efectuarea de controale lunare la toate instituțiile de învățământ, iar dacă rata de absență va fi mai mare de 40% va solicita Inspectoratului Școlar să nu mai aprobe clase de seral la unitățile respective.

„Nu voi tolera continuarea acestei practici. Am cerut controale lunare, ad-hoc, la toate instituțiile. Voi spune eu când are loc controlul, exact în ziua respectivă, să nu fie suspiciuni sau aranjamente. Dacă rata de absență va fi mai mare de 40%, am să solicit Inspectoratului Școlar să nu mai aprobe clase de seral la respectiva instituție de învățământ pentru anul ce vine. Problema este, de fapt, națională, și sper că la nivelul Ministerului Educației să se ia măsuri drastice. Pierdem o grămadă de bani cu salariile unor profesori care nu au niciun elev. Mai grav, cum ne putem baza pe meseriașii formați de aceste licee? Ce expertiză profesională au ei? Cum pot ei să își exercite profesia în baza unei diplome pe care o vor obține efectiv pe blat? Ce calitate a serviciilor pot oferi? La ce riscuri ne supunem noi toți dacă ne lucrează așa meseriași? Mă duc și mai departe cu întrebările: ce profesori sunt aceia care, confruntându-se cu o prezență de 0%, continuă să vină liniștiți la serviciu fără să facă nimic? Timpul trece, leafa merge? Ce directori de școală sunt cei care tolerează această rușine a educației naționale? La Timiș am să mă ocup personal de subiect, dar sper din tot sufletul ca problema să fie abordată la nivel național. Tot nu știm de unde să mai cârpim bugetul. Pentru că pierdem o grămadă de bani și continuăm să diluăm competențele și așa tot mai reduse ale economiei românești. Ne mințim singuri pe bani grei și după aia ne mirăm de ce n-avem noroc în viață!”, mai spune prefectul Mihai Ritivoiu.

 

Un comentariu la „Dezastru în liceele cu clase de seral: peste 90% din elevi lipsesc de la cursuri

  • 19 martie 2025 la 10:17
    Permalink

    La ce le mai trebuie liceu si bac cand iei se educa de pe TikTok si Facebook???

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.