De 27 de ani, reprezentanții cultelor din Lugoj se roagă, împreună, pentru unitatea creștinilor
De 27 de ani, reprezentanții cultelor din Lugoj se roagă, împreună, în cadrul „Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor”.
Evenimentul ecumenic este sărbătorit la nivel mondial, începând din anul 1968, la începutul fiecărui an, pe parcursul a opt zile, de către bisericile creştine din întreaga lume, pe baza textelor elaborate în colaborare de către Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.
Anul acesta, manifestarea s-a desfășurat sub genericul ”Învățați să faceți binele, căutați judecata”, luat din cartea profetului Isaia (1,17), tema Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor din 2023 fiind aleasă de un grup local convocat de Consiliul Bisericilor din Minnesota, în colaborare cu Departamentul pentru promovarea unității creștinilor, din Curia Romană.
La întâlnirea ecumenică din acest an, care a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 17, în Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt”, au participat reprezentanţii bisericilor creştine din municipiu, preoţi şi credincioşi.
Manifestarea a fost deschisă de PS Alexandru Mesian, episcopul eparhial greco-catolic de Lugoj, după care au transmis mesaje şi au rostit rugăciuni specifice pentru unitatea creştinilor:
- PS Călin Ioan Bot – episcopul auxiliar greco-catolic de Lugoj şi responsabilul cu ecumenismul în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România,
- Rvs. Mons. Laszlo Wonnerth – parohul romano-catolic de Lugoj,
- P.On. Ioan Cerbu – protopop onorar, parohul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”,
- pastorul Kadmiel Paveloni – reprezentantul Bisericii Penticostale „Filadelfia”;
- Ivan Bloch – președintele Comunității Evreiești,
- pastorul Walter Sinn, parohul Bisericii evanghelice luterane,
- P.C. Pr. Petru Trainovski – reprezentantul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj.
Corul ”Reînvierea” al Catedralei „Coborârea Spiritului Sfânt”, dirijat de prof. Olimpia Drăgan, a interpretat cântece religioase.
Administrația locală a fost reprezentată de către administratorul public Anca Micșa-Oprea.
Manifestarea s-a încheiat, conform tradiției, cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” în limbile maghiară, germană, ucraineană și română.
(Foto: Episcopia Greco-Catolică Lugoj/ Raimondo-Mario Rupp)