Cornel Sămărtinean, candidat PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș: “Eu consider că motorul dezvoltării unui județ îl constituie investițiile. Ori conducerea de stânga a județului Timiș a ignorat investițiile timp de 8 ani” (P)

Domnule deputat ce v-a venit să lăsați Parlamentul pentru Consiliul Județean Timiș? La prima vedere pare o funcție mai grea, care presupune o activitate mai intensă?

Asa este, functia de Presedinte al Consiliului Judetean presupune o activitate mai intensa. Insa si “rasplata” pentru munca depusa este pe masura. Si cand vorbesc de rasplata ma refer la faptul ca din postura de presedinte al consiliului judetean ajungi sa influentezi mult mai repede vietile oamenilor, si efectele deciziilor pe care le iei sunt mult mai repede vizibile. Timp de 8 ani cat m-am luptat pentru judetul Timis in Camera Deputatilor am observat ca deciziile luate acolo, la Bucuresti, intarzie nepermis de mult sa influenteze in bine viata oamenilor din teritoriu. Acum eu vreau sa schimb asta si m-am decis sa candidez si sa castig functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis, pentru ca deciziile pe care le iau sa ajunga sa imbunatateasca mult mai repede si mai eficient vietile oamenilor… Pana la urma acesta este scopul meu si acesta ar trebui sa fie scopul fiecarui politician, indiferent ca e la Bucuresti in parlament sau in teritoriu, in adminstratia judeteana sau locala.

In prezentarea dumneavoastra existenta pe pagina de Facebook spuneti ca sunteti cel mai activ parlamentar din Timis si unul dintre cei mai activi parlamentari din tara. Enumerati 31 de luari de cuvant, 220 de intrebari si interpelari, dar si 71 de propuneri legislative, dintre care 5 aprobate. Care sunt cele mai importante proiecte de acte normative aprobate si cum au contribuit acestea la nivelul de trai al romanilor? Pe de alta parte, care sunt cele mai importante proiecte, din punctul dumneavoastra de vedere, care au fost respinse?

Stiti foarte bine cat de greu este pentru un parlamentar din opozitie sa treaca un proiect de lege prin parlament, indiferent de cat de bun acel proiect. De multe ori parlamentarii de la putere pur si simplu blocheaza inititivele care nu le apartin. Cred ca unul dintre cele mai importante proiecte legislative dintre cele pe care le-am initat eu si care s-a si transformat in lege anul trecut, se refera la obligativitatea CFR-ului de a monta semnale luminoase si acustice la toate trecerile peste calea ferata. Anual in Romania mor sute de oameni in accidente la trecerile peste cale ferata nesemnalizate cu semnale acustice si sonore… Iar la noi in Timis au fost multe dintre ele. De aceea am initiat aceast proiect de lege care sa previna pierderea de vieti omenesti in accidente rutiere si ma bucur ca am reusit sa o trec prin parlament si a devenit astfel lege. Daca vorbim de proeicte respinse, pot sa va vorbesc ore in sir despre acest subiect. Am avut ca si deputat de Timis, in fiecare an cred ca sute de amendamente pe legea bugetului, prin care ceream alocarea de fonduri pentru obiectivele importante pentru judetul pe care il reprezint. Nici unul nu a trecut la vot! Multe dintre ele se refereau la alocarea de fonduri pentru centura Timisoarei. Culmea, si colegii parlamentari de Timis de la putere, ma refer la PSD-isti au votat mereu impotriva acestor amendamente. Un proiect de lege foarte important pe care nu am reusit sa il transform in lege prevedea obligativitatea ministerului Invatamantului de a angaja cate un psiholog scolar in fiecare unitate scolara care are personalitate juridica. In prezent legea in romania prevede ca un psiholog scolar trebuie sa se ocupe de 800 de elevi. Eu am vrut sa reduc acest numar la 400 de elevi, dar legea a fost respinsa de PSD in Senat.

Credeti ca activitatea din Parlament va conta pentru timiseni? De ce ar trebui sa va aleaga timisenii pe dumneavosatra?

Nu cred, sunt sigur de asta. Cred ca timisenii vor ca presedintele consiliului judetean sa fie un om implicat, hotarat, harnic care sa se bata pentru binele lor. Am demonstrat ca nu sunt ca orice alt politician, si nu am ramas un deputat anonim in cei 8 ani de mandat in Camera Deputatilor, asa cum le si promiteam celor care m-au votat in 2012. Acum vin sa imi iau alte angajamente in fata lor, si le voi duce la bun sfarsit ca presedinte al Consiliul Judetean Timis.

Spuneti-ne principalele proiecte pe care doriti sa le implementati in judetul Timis, sau mai nou judetul Timisoara asa cum a zis premierul Orban?

Vedeti, si aceasta greselaa a premierului Orban arata cat de mult le pasa celor de la Bucuresti de Timisoara si de Timis. Foarte putin! Acum daca e sa revin la proeictele mele pentru Timis, vreau sa va spun ca eu nu mi-am propus sa le spun timisenilor o lista interminabila de proiecte si proiectute, asa cum fac toti politicienii si apoi uita de ea dupa ce ajung in functie. Eu imi iau 4 angajamente in fata celor carora le cer votul: Primul, nimeni nu mai arunca banii publici pe fereastra. Presedintele consiliului judetean isi permite sa cumpere produse sau servicii la suprapret sau face investitii inutile pentru simplu fapt ca oamenii nu afla preturile la care se fac aceste achizitii, contractele fiind secretizate pentru publicul larg. Ca sa eliminam toate aceste probleme vin cu o solutie simpla: TOATE, DAR ABSOLUT TOATE contractele consiliului judetean si toate achizitiile, toate platile si toate veniturile angajatilor vor fi afisate pe site-ul consiliului judetean. Vor fi toate publice si asa oricine poate sa le vada. Vreau sa schimb, in primul rand, perceptia profund gresita ca cei care ajung in functii publice sunt stapanii absoluti ai bugetelor locale sau judetene si ca pot cheltui oricat, oricum si pentru orice din ele. De aceea, atat la Consiliul Judetean, cat si in restul primariilor, noi cei din PMP vom trata banii publici ca si cand ar fi banii familiei sau banii unei firme. Dumneavoastra la dvs. acasa, sau in firma dvs, niciodata nu veti plati mult mai mult decat pretul pietei pentru un produs sau un serviciu, asa cum se intampla de cele mai multe ori acum in Timis. Nu ati cumpara o bicicleta cu un pret de trei ori mai mare decat pretul pietei, pentru ca e un non sens sa faceti asta. EI bine, eu imi iau angajemtnul ca asa ceva nu se va mai intampla nici cu banii publici in Consiliul Judetean Timis.

Al doilea angajamnet se referă la faptul ca vreau sa construiesc la consiliul judetean o echipa de profesionisti care sa atraga fonduri europene. Rata de absorbtie a fondurilor europene este foarte mica – sub 35% la nivel local. Asta se traduce prin faptul ca sunt bani disponibili pentru dezvoltarea Timisului, dar nimeni nu stie sa scrie proiecte bune pentru a-i atrage. Sa ne intelegem, banii europeni sunt bani pe care ii primim GRATIS! NU TREBUIE SA II DAM INAPOI! Problema este ca, consiliul judetean nu are specialisti in scrierea de astfel de proiecte. Unde mai pui ca fondurile europene sunt mai greu de fraudat prin licitatii aranjate si deci, mult mai greu de sifonat acolitilor politici.  Atunci e mai usor sa spui <<NU SUNT BANI>>, decat sa te zbati sa atragi fonduri europene. De ce in alte judete, cum e Bihorul, Brasovul sau Sibiul se poate – rata de absorbtie a fondurilor europene fiind de peste 80% – iar la noi, in Timis nu se poate? In 4 ani, cu aceasta echipa putem finanta toate lucrarile de care are nevoie Timisul. Pentru atragerea specialistilor vom oferi pachete salariale atractive si stimulente chiar si prime de succes, la fel ca in mediul privat de elita.

Al treilea angajament se referă la faptul că bugetul Timisului va fi unul orientat spre investitii. În ultimii 8 ani, conducerea CJT a dirijat mai bine de 75% din buget pe masuri de tip social si doar un sfert s-a cheltuit pentru investitii. ACEST LUCRU SE SCHIMBA URGENT! Vreau sa inversez aceste procente, cel putin 75% din buget va merge la investitii si, in 4 ani, ajungem in Timis la o acoperire de 100% cu retelele de distributie de apa si canal, gaze naturale, sau cu asfalt.

Al patrulea angajemnt este investitia masiva in educatie. Cred cu tarie ca aceasta este singura reala de a duce Romania pe un drum nou. In ultimii 31 de ani nu s-au construit scoli, gradinite sau crese noi. Lipsa de actiune a statului in acest domeniu a incurajat initiative private, mai ales la orase si in localitatile periurbane. E de laudat acest lucru, totusi consider ca in fiecare localitate ar trebui sa existe cel putin o cresa si o gradinita noua, finantata si dotata de stat, la standardele de calitate ale anului 2020. In plus, vreau sa initiez un program de stimulare a tinerilor profesori de a se stabili la sat. De cele mai multe ori in localitatile care sunt mai departe de centrele urbane, la scoala ajung doar suplinitori, nu sunt profesori titulari pe posturi. Vrem sa schimbam acest lucru si oferim teren pentru case si scutiri de la plata unor impozite pentru profesorii titulari care se stabilesc si predau in astfel de localitati.

As vrea sa vorbim un pic despre o problema delicata pentru judet, in special pentru orasul Timisoara: clanurile interlope si mafia imobiliara. Caci, din pacate, judetul si Timisoara sunt renumite la nivel national pentru aceste probleme. Inclusiv presedintele Consiliului Judetean are un rol in combaterea acestui flagel, asa ca va intreb: cum veti reusi sa le asigurati cetatenilor siguranta si sa opriti jaful imobiliar?

Siguranta cetatenilor ar trebui sa fie prioritate zero pentru orice politician, indiferent ca e ales local, judetean sau parlamentar sau chiar demnitar in guvern. Eu cred ca solutia o constituie forta de politie profesionista si o justitie puternica aflata dincolo de influenta politicului. Sunt destul de multe probleme in Timis din acest punct de vedere si mai este mult de munca. Dincolo de clanurile interlope, eu cred ca cei care conduc judetul si orasul trebuie in primul rand sa dea un semnal ca respecta legea și ca politia si justitia sunt independente si nu se amesteca in politica sau in campania electorala. Din pacate in Timisoara asta nu se intampla. Si va dau exemplul nostru al celor din PMP. In perioada de precampanie electorala am aplasat peste 70 de corturi si schele in oras cu banere cu insemnele Partidului Miscarea Populara, la fel cum au facut si ceilalti candidati. Numarul banerelor noastre, destul de mare probabil l-a infuriat peste masura pe primarul Nicolae Robu si acesta a dat ordin politiei locale sa rezolve urgent problema. Iar politistii locali, umili, ca niste vasali, s-au conformat! Am primit telefoane si mesaje de amenintare din partea unui politist local la 5 dimineata prin care ma soma sa dam jos de pe domeniul public banerele pentru ca altfel ne amendeaza si, mai mult ni le dau ei jos! Pentru ca nu am dat curs presiunilor lor, ne-au trimis pe whatsapp nu mai putin de 40 de amenzi. Iar dupa 2 zile peste 40 de corturi pur si simplu au disparut de pe domeniul public. Am facut sesizari la Politia locala si cea nationala cu privire la acest furt. Am primit doar un raspuns in bataie de joc de la Politia locala cum ca nu exista camere de luat vederi care sa fi surprins cele reclamate de noi. Asta in conditiile in care Timisoara este orasul cu cele mai multe camere de supraveghere din tara, toate conectate la un centru de management al traficului centru aflat in subordinea primariei conduse tot de Nicolae Robu. Vedeti lipsa de respect pentru lege a primarului Nicolae Robu? Intelegeti cum, prin obligarea politistilor locali de a se implica in competitia electorala, decredibilizeaza intreaga institutie? De aceea cred ca o politie și o justitie puternica dincolo de influentele politice constituie solutia cea mai potrivita.

Sunt peste 10 candidati la functia presedinte al Consiliului Judetean Timis. De ce nu ati facut alianta cu PNL? Sau cu USR?

Noi cei din PMP mergem singuri la aceste alegeri. Nu am vrut sa facem aliante prelectorale penru simplul fapt ca avem incredere in noi, in candidatii pe care ii propunem la aceste alegeri locale. Sunt oameni foarte bine pregatiti, multi dintre ei sunt tineri și sunt oameni noi in politica daca pot sa spun asa. Nu am vrut sa cedam sansa acestora de a se afirma si de a candida pe locuri eligibile  in cadrul unor aliante cu PNL sau USR.

Pe cine vedeti cel mai important contracandidat al dumneavosatra?

Nu exista, din punctul meu de vedere, un contracandidat mai important decat altul. Cel mai important candidat in aceasta campanie electorara sunt eu, Cornel Samartinean, viitorul presedinte al Consiliul Judetean Timis. Nu vreau sa vorbesc depsre contracandidatii mei, eu vreau sa vorbesc depsre ce vreau eu sa fac pentru Timis.

Actualului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Calin Ionel Dobra, candidat pentru un nou mandat, ce ii reprosati ca nu a facut pentru judet?

Principalul repros pentru actuala conducere a Consilului Judetean Timis este faptul ca timp de 8 ani conducerea CJT a dirijat mai bine de 75% din buget pe masuri de tip social si doar un sfert a cheltuit pentru investitii. Eu consider ca motorul dezvoltarii unui judet il constituie investitiile. Ori conducerea de stanga a ignorat investiile timp de 8 ani.

Intrarea in joc a lui Traian Basescu, chiar daca la Primaria Capitalei, va ajuta partidul la nivel national si implicit pe dumneavoastra?

Intrarea in joc a lui Traian Basescu este foarte importanta pentru Partidul Miscarea Populara. Si evident ca si pentru noi cei din Timis. Implicarea lui Traian Basescu da un semnal de lupta pentru toti membrii si simpatizantii lui si ai partidului. Sa nu uitati niciodata ca Traian Basescu nu a pierdut nici un scrutin electoral in care a fost implicat, le-a castigat pe toate… Evident ca la fel va face si acum și asta ne da tuturor celor din PMP aripi!

Cum vedeti candidatura lui Traian Basescu? Probabil cel mai important candidat din punct de vedere al experientei la alegerile locale?

Asa cum am spus, Traian Basescu nu a pierdut niciodata alegerile, indiferent de ce fel de alegeri au fost. Si este singurul om politic din Romania care se poate lauda cu o astfel de isprava.

Ce scor politic va asteptati sa obtina PMP la alegerile locale?

PMP va obtine un scor foarte bun la alegerile locale. Obiectivul nostru la nivel national este să obtinem un scor de peste 10-12 la suta. Vrem sa devenim a treia formatiune politica din tara ca numar de alesi locali.

Trebuie sa discutam putin si despre guvernare. Nu sunteti la guvernare in prima linie, insa PMP detine functii importante in esalonul secund. Cum credeti ca a gestionat Guvernul Orban problema pandemiei?

Da am votat guvernul Orban și facem parte din Guvern prin ministrii secretari de stat pe care ii avem. Sigur ca pandemia reprezinta o situatie exceptionala si nimeni nu a mai trecut printr-o experienta similara pentru a avea termen de comparatie, sa zica uite domnule atunci a fost mai bine , sau acum e mai bine. Sigur ca s-au facut si greseli si s-au facut si lucruri foarte bune.

Dar din punct de vedere economic, a luat Guvernul toate masurile necesare pentru a asigura stabilitate mediului de afaceri si romanilor in general, ori va veni peste noi o criza economica majora?

Eu revin la ceea ce am mai spus. Investitiile sunt solutia pentru prevenirea unei crize economice majore. Toate economiile lumii au intrat in recesiune, asta stim cu totii. Mediul privat este foarte afectat inca, iar in aceasta situatie trebuie s aintervina statul si sa fac investitii pentru a crea plus valoare. Mediul economic privat a sustinut mereu economia Romaniei, iar acum cand mediului privat ii este greu, cred ca e datoria statului sa intervina si sa faca, asa cum am spus, mult mai multe investitii.

Ce ati fi facut diferit daca ati fi fost in Guvern?

As fi pus mai mult accent poate pe investitii publice, in infrastructura care sa aduca plus valoare si mediului privat. Si as fi atras poate mult mai multe fonduri europene.

Faceti-ne o previziune despre ce se va intampla cu PMP dupa alegerile locale. Va continua sa creasca in optiunile romanilor sau o va lua pe o panta descendenta, asa cum s-a intamplat si cu alte partide?

Da cred ca PMP va creste si dupa alegerile locale, si ca vom deveni a treia forta politica a Romaniei.

In final, cum credeti ca va arata scena politica in 2021, dupa alegerile parlamentare. Vom avea tot un Guvern PNL, va reveni PSD la guvernare, va intra PMP la guvernare?

Un lucru e sigur, PSD va ramane in opozitie. Cred ca oamenii s-au saturat de guverne de stanga, de parlament cu majorita de stanga. E timpul dreptei politice din Romania, e tipul investitiilor facute in interesul oamenilor și pentru prosperitatea mediului de afaceri. Si asta o poate face doar un guvern de dreapta. Si da, cred ca PMP va intra la guvernare. Avem oameni bine pregatiti care sunt gata sa se implice si sa isi asume guvernarea.

Lugoj Expres Cornel Sămărtinean, candidat PMP la funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș: “Eu consider că motorul dezvoltării unui județ îl constituie investițiile. Ori conducerea de stânga a județului Timiș a ignorat investițiile timp de 8 ani” (P) președinte PMP Cornel Sămărtinean Consiliul Județean Timiș candidat

Comandat de PMP Timiș, Publicat de Boldureanu Petrică PFA, Cod mandatar: 21200020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.