Copiii și opera! Concerte susținute de corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic”

Prin Proiectul „Copiii și opera”, susținut de corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, Asociația Enthousiasmos oferă publicului timișean  o serie de concerte, în cadrul unei acţiuni cu finanţare din partea Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

Concertele vor avea loc în luna iunie, în mai multe localități din Timiș:

  • în data de 9 iunie la Chizătău, la Grădinița cu Program Normal, de la ora 10,
  • tot în data de 9 iunie, la Belinț, la Școala Gimnazială, de la orele 12.00,
  • în 10 iunie, la Boldur, la Școala Gimnazială, de la orele 12.00,
  • în 23 iunie, la Lugoj, la Teatrul Traian Grozăvescu, de la orele 19.00 ,
  • în 24 iunie, la Timișoara, la Casa Tineretului, de la orele 19.00.

Înființarea corurilor de copii (Corul Mic și Corul Mare) ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic” a avut loc în cadrul primei ediții a Academiei de Arte, în septembrie 2022. La apelul mezzosopranei Aura Twarowska, directorul artistic al proiectului, au răspuns peste 85 de copii din Lugoj și din împrejurimi. Datorită acestui număr, copleșitor de mare, și a diferențelor de vârstă (copii între 2 ani și jumătate și 19 ani), organizatorii și maestra de cor, prof. Claudia Crețiu, au hotărât organizarea copiilor în două coruri, cu repertorii diferite și cu timpi de repetiție diferiți.

În actualul proiect,„Copiii și opera”, organizatorii își propun să realizeze o primă întâlnire între acești copii și literatura universală de operă. Este un proiect curajos, cu caracter de pionierat, inovativ și original, prin faptul că invită copiii să cunoască opera „din interior”, prin participare activă în actul artistic, nu doar pasivă, ca spectator.

Concertele vor cuprinde coruri, ansambluri, duete și arii din creatiile compozitorilor W. A. Mozart , G. Verdi , G. Bizet, E. Humperdinck, G. Puccini, G. Puccini, C. M. von Weber, L. Profeta și T. Brediceanu.

Pregătirea muzicală este asigurată de trei muzicieni:

Mezzosoprana AURA TWAROWSKA (maestru de canto) va prezenta copiilor soliști și celor din cor noțiunile de bază din arta cântului (vocalize, emisie, respirație, dicție/pronunție) și va pregăti numerele solistice (duete, terțete). Mezzosoprana AURA TWAROWSKA debutează pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România.

Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu scenenle europene, finalizându-se prin angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Alături de acest colectiv debutează cu rolul Marcelline din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.

Cântă pe importante scene ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole până acum), Wiener Musikverein (Goldenesaal și Brahms Saal) Carré Theater și Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Națională București, Opera Naţională Română Timișoara, Ateneul Roman, Sala Palatului, Radiodifuziunea Română etc.

Cântă sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu și alături de soliști ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto ș.a.

Pe lângă studiile muzicale, are o licență în Științe Economice (Timișoara), studii post-universitare de Management Cultural (Cluj Napoca) și un doctorat în Muzică (București).

Din 2021 este doctorand la Management, Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor/ UVT.

Este fondator și director artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic și al Concursurilor Internaționale de Canto „Tiberiu Brediceanu” și ” Sabin V. Dragoi”. Aura Twarowska este cetățean de onoare al Municipiului Lugoj și membru de onoare AFAR. Este decorată de președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de cavaler, și premiată de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale românești în țară și în străinătate. Din 2018 este membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Știință. Este membru în board-ul de directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

CLAUDIA CREȚIU (maestru cor), profesor la Școala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, care va asigura pregătirea muzicală a corurilor și susținerea concertelor.

Maestra Claudia Crețiu a urmat secția Dirijat Cor Academic, clasa prof univ dr. Marin Constantin, 1998 și are un master în Stilistică Dirijorală, 1999, la Academia de Muzică București. În anii următori a fost artist liric corepertitor, apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră Madrigal, cât și al Corului de Cameră Da Capo. În Lugoj a cântat în Corul Ion Vidu, a fost dirijor al Corului Armonii al Școlii de Muzică F. Barbu, Lugoj (2001-2019), cât și al Corului Mixt al Bisericii Harul. Este professor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu.

RALUCA MICLĂUȘ, pianist, este absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT, actualmente profesor de pian la Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu.

Legat de oportunitatea derulării acestui program de concerte, mezzosoprana Aura Twarowska a declarat: „Proiectul actual își dorește organizarea la Lugoj a unui eveniment cultural de înaltă clasă, pentru promovarea valorilor locale, și deschiderea orizontului cultural lugojean spre valori naționale și internaționale, promovarea valorilor muzicale locale, apropierea tinerei generații de domeniul muzicii clasice (în general) și corale (în special), conform cu puternica tradiție corală bănățeană și îmbogățirea ofertei culturale lugojene. Proiectul este un răspuns la cererea de manifestare cultural-artistică lugojană. De asemenea, el oferă repere culturale reale și publicului din câteva localități apropiate Lugojului”.

În scurta perioadă trecută de la înființare, corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic” au participat la multe competiții naționale și internaționale, la toate obținând premii:

  • Chizatau, 23 octombrie 2022, Olimpiada corală „Doina și Hora”
  • Lugoj, 23 noiembrie 2022, Gala Talentelor Lugojene, Premiul I – Corul Mare
  • Lugoj, 23 noiembrie 2022, Gala Talentelor Lugojene, Premiul al II-lea – Corul Mic
  • Timișoara, 9-10 decembrie 2022, Concursul Festival Internațional „Feerie de iarnă”, Premiul I
  • Cluj-Napoca, 3 ianuarie 2023, Concursul Internațional de Arte, Premiul I
  • Republica Moldova, decembrie 2022 – ianuarie 2023, Concursul Internațional de Coruri Ucraina-Franța-Bulgaria-Polonia-Republica Moldova-România „Christmas Cup”, Premiul I
  • București, Concursul Internațional de Interpretare VIVAT MUSICA!, mai-iunie 2023, Premiul Al II-lea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.