Control la Primăria Lugoj! Curtea de Conturi face noi verificări!

Curtea de Conturi efectuează, în perioada 4 septembrie – 27 octombrie, un control la Primăria Lugoj, unitate administrativ-teritorială unde, în ultima perioadă, au fost semnalate mai multe nereguli privind cheltuirea banului public.

„Este doar un audit financiar obișnuit”, au anunțat reprezentanții municipalității lugojene.

Rămâne de văzut dacă inspectorii Curții de Conturi vor verifica și aspectele sesizate de către consilierii lugojeni independenți Marius Martinescu și Liviu Brândușoni, privind modernizarea Stației de epurare Lugoj – Jabăr, o investiție care a demarat în urmă cu opt ani și pentru care s-au cheltuit aproape 5 milioane de euro.

„În 28 februarie am transmis către Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Timiș o adresă prin care am solicitat inițierea unei misiuni de verificare, în respectul față de lege, privind derularea investiției <Modernizarea Stației de epurare Lugoj (Jabăr)>”, a anunțat consilierul lugojean Marius Martinescu, menționând că „realitatea confirmată de expertiza tehnică arată că după ce s-au cheltuit aproape 5 milioane de euro, cu sursă de finanțare nerambursabilă din partea Agenției de Administrare a Mediului (60% din cheltuielile eligibile), iar diferența din bugetul municipiului Lugoj, Stația de epurare din Lugoj-Jabăr este o investiție compromisă”.

În ultimii ani, inspectorii Curții de Conturi au mai făcut controale la Primăria Lugoj. În urmă cu patru ani au și constatat mai multe ilegalități, conform procesului verbal de constatare nr. 2041/29.07.2013. Neregulile descoperite de inspectorii Curții de Conturi au vizat și un contract privind lucrările de modernizare, extindere şi întreţinere a sistemului de iluminat public, contract pe care reprezentanţii municipalităţii lugojene l-au semnat cu societatea Elba SA și unde prejudiciul estimat a fost de 3.335.724 de lei (aproximativ 700.000 de euro).

În acest caz, potrivit unui document al Curții de Conturi, publicat pe site-ul instituţiei, abaterile constatate la Primăria Lugoj au fost de natură penală, iar fapta a fost considerată abuz în serviciu în formă calificată, conform art. 248.1 din Codul Penal, astfel că, încă din anul 2014, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție, considerând că Primăria Lugoj a efectuat plăţi nelegale din fondurile publice.

Primăria Lugoj a contestat, însă, raportul Curții de Conturi, dar a pierdut procesele atât la Tribunalul Timiș, cât și la Curtea de Apel. Cu toate acestea, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale și netrimitere în judecată a primarului municipiului Lugoj, Francisc Boldea, dar Curtea de Conturi a contestat în instanță decizia procurorilor, iar procesul încă se judecă la Tribunalul Timiș, următorul termen de judecată fiind programat chiar la sfârșitul acestei luni.

 

(sursa: ziuadevest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.