Consiliul Local Lugoj, convocat în ședință extraordinară. Opoziția propune efectuarea „Dezinsecției în municipiul Lugoj”
Consiliul Local Lugoj a fost convocat, marți, 8 mai, de la ora 14, în ședință extraordinară, de către opt consilieri lugojeni din Opoziție, „pentru analiza și aprobarea în regim de urgență a proiectului de hotărâre privind Dezinsecția în municipiul Lugoj”.
Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către cei opt consilieri: Mihai Agache (PNL), Mihai Anghel (PNL), Bogdan Blidariu (PNL), Liviu Brîndușoni (USR), Cristian Cornean (PMP), Mariana Epure (PNL), Fedor Mașniță (PMP) și Marius Martinescu (independent).
Conform proiectului de hotărâre, dezinsecția în municipiul Lugoj va fi realizată prin următoarele lucrări:
- Cosirea zonelor verzi din parcuri, zonele cu jocuri pentru copii, zonele verzi dintre blocuri, din fața caselor, limitrofe aleilor de promenadă, terenuri virane și din împrejurul clădirilor neadministrate, zonele de plajă și malurile râului Timiș;
- Defrișarea imediată a vegetației de pe canalele colectoare de suprafață a apelor pluviale existente în intravilanul și extravilanul municipiului Lugoj și decolmatarea canalelor;
- Dezinsecția pentru combaterea acarienilor, precum căpușele, a suprafețelor cosite din parcuri și locurile de joacă pentru copii;
- Dezinsecția de la sol împotriva țânțarilor, în regim de urgență, care să se desfășoare în două etape: prima, în care să fie exterminate insectele vii, iar a doua, la 18-21 de zile de la prima intervenție, pentru combaterea larvelor de țânțari.
Pentru această acțiune de dezinsecție, inițiatorii proiectului de hotărâre au propus un buget de 100.000 de lei, iar lucrările să fie contractate, în regim de urgență, prin încredințare directă.
„Ministerul Sănătății,prin institutul Național de Sănătate Publică, recomandă autorităților locale din Unitățile Administrative Teritoriale pe care le gestionează realizarea unor ample acțiuni de dezinsecție. Pentru prevenirea și reducerea gradului de infestare, trebuie găsită și oprită sursa înmulțirii țânțarilor, respectiv eliminarea zonelor cu apă stătută, eliminarea zonelor ce păstrează umbra și umiditatea. Vremea bogată în precipitații și căldura au favorizat creșterea accelerată a vegetației în parcurile orașului, zonele verzi stadale, malurile Timișului, zonele verzi ale terenurilor virane și limitrofe ale unor clădiri abandonate (fosta centrală termică din Splaiul 1 Decembrie 1918, Cotul Mic, Micro III, Micro IV, Stadion I, Stadion III etc), canalele de scurgere a apelor pluviale din cartierul Eftimie Murgu, strada Balta Lată, strada Casian Munteanu, din vecinătatea străzilor Nuferilor și Liliacului, Cernabora, cartierul Mondial-Bocșei și altele. În toate acele zone și cele care vor mai fi identificate va trebui urgent intervenit: cosit într-un ritm accelerat, tăiată vegetația și lăstărișul din canale, decolmatarea acestora într-un program asumat, cu defrișarea din zonele abandonate. Prioritatea numărul 1 o reprezintă parcurile Lugojului și toate terenurile pe care sunt jocuri pentru copii. Propunem ca după cosire să se facă stropiri pentru combaterea acarienilor, precum căpușele, care sunt transmițătoare a unor maladii grave, precum encefalita la om sau piroplasmozele la animale”, se menționează în nota de fundamentare semnată de către cei opt consilieri lugojeni.